Receptury - Kosmetyki, które zrobisz sama!
Krem pod oczy rozjaśnia cienie i ujędrnia delikatną skórę
Pojemność 20 ml
FAZA A:
· Hydrolat ze świetlika 10 ml
· Ekstrakt z arniki 1 ml
FAZA B:
· Masło kakaowe 1g
· Olivem 1000 1g
FAZA C:
· Śluz ze ślimaka 4 ml
· Żel hialuronowy 3% 2 ml
· Witamina E 0,5g
· Konserwant ekologiczny 2-3 krople
Potrzebne akcesoria:
Łyżeczki, strzykawka, małe zlewki, bagietka, opakowanie na krem, alkohol do dezynfekcji, rękawiczki jednorazowe
Sposób przygotowania:
1. Odmierzyć składniki-fazę A do zlewki 25 ml, fazę B do zlewki 10 ml. W kąpieli wodnej podgrzać Fazę A
2. W kąpieli wodnej rozpuścić fazę B do całkowitego rozpuszczenia się składników.
3. W kąpieli wodnej podgrzać Fazę A.
4. Wstawić fazę B ponownie do kąpieli wodnej- ewentualnie znowu podgrzać chwilę, aby była płynna i wleć fazę A do fazy B, cały czas intensywnie mieszając (1-2 minuty).
5. Po wymieszaniu krem będzie płynny, ale po ostygnięciu zgęstnieje.
6. Po ok. 5- 10 minutach można dodać fazę C -małymi porcjami, cały czas mieszając.
7. Wstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia.
8. Opcjonalnie można dodać konserwant- 2-3 krople. Bez konserwantu krem przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2 tygodni. Z konserwantem przechowywać krem w temperaturze pokojowej i zużyć w ciągu 3 miesięcy.