Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

WITAMINA E witamina młodości

Dostępność:: duża ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena:: 7,96 zł 7.96
Cena netto: 6,47 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.2
Producent: Producent
Kod produktu: C31B-641E3

Opis

Witaminy E – „witamina młodości”

 

Witamina E jest rozpuszczalnym w tłuszczu antyoksydantem – składnikiem nazywanym często „witaminą młodości”, ze względu na liczne, potwierdzone korzyści, jakie wynikają z jej aplikacji na skórę.

Pierwsza z nich to silne działanie antyoksydacyjne - witamina E ma zasadnicze znaczenie w ochronie komórek skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym, zanieczyszczeniem powietrza, substancjami toksycznymi i innymi czynnikami, które produkują niszczące skórę wolne rodniki.

W żywych tkankach, witaminy E i C mogą regenerować się nawzajem i dzięki temu potęgować efekt antyoksydacyjny. Podczas, gdy zdolność witaminy E do ochrony witaminy C przed oksydacją w roztworze wodnym jest relatywnie skromna, zwiększa ona antyoksydacyjne zdolności witaminy C, jeżeli na skórze zostaną zaaplikowane obie z nich. Zatem, nawet jeżeli pewna ilość witaminy C w kosmetyku jest nieaktywna, reszta działa lepiej w obecności witaminy E. Badania wskazują, że kombinacja witaminy E i C chroni lepiej przed promieniowaniem UV niż każda oddzielnie. Pomimo tej synergii witamina E wydaje się mieć umiarkowany wpływ na witaminę C w zakresie stymulowania syntezy kolagenu.

Witamina E odgrywa także istotną rolę w pielęgnacji przeciwstarzeniowej. Jej działanie powoduje, że skóra wygląda młodziej, zniwelowane są drobne linie i zmarszczki.

Zewnętrzna aplikacja witaminy E dostarcza korzyści w zapobieganiu i leczeniu poparzeń słonecznych. Kosmetyki z jej zawartością chronią warstwę naskórka przed uszkodzeniami słonecznymi i zwiększają efektywność działania filtrów przeciwsłonecznych.

Należy zwracać uwagę na ilość witaminy w kosmetyku – przy niewielkiej zawartości służy ona jedynie jako ochrona przed oksydacja składników lipidowych, znajdujących się w preparacie. Aby pełniła faktyczną funkcję „witaminy młodości”, jej zawartość w kosmetyku powinna wynosić przynajmniej 2%.

Witamina E nie działa natychmiast – zawierające ją preparaty muszą być nałożone minimum 20 minut przed ekspozycją słoneczną, żeby witamina miała czas zostać zaabsorbowana głęboko do dolnej warstwy naskórka.

Jedną z największych korzyści, jakie przynosi skórze zewnętrzna aplikacja witaminy E jest zapobieganie rakowi skóry. Ochrona ta powstaje dzięki wyjątkowo dobrej ochronie przeciwsłonecznej, jaką oferuje witamina E i jej silnych zdolnościom antyoksydacyjnym, które pozwalają zapobiegać i zmniejszać uszkodzenia posłoneczne

Witamina E może być także skuteczna w leczeniu niektórych chorób skóry, takich jak łuszczyca.

Kontrowersyjny wydaje się wpływ witaminy E na gojenie się blizn – do tej pory uważano, że ma ona znaczący udział w zapobieganiu i leczeniu ran ( po trądziku i po zabiegach operacyjnych), niestety, badania pokazały, że aplikacja witaminy E nie tylko nie jest skuteczna ale może pogardzać stan blizny.

Witamina E pomaga także zmniejszyć widoczność rozstępów, zapobiega powstawaniu tzw. plam starczych, utrzymuje właściwą równowagę wodno-lipidową podczas oczyszczania skóry, zmniejsza TEWL i wzmacnia funkcje barierowe skóry.

Aby skóra mogła w pełni skorzystać ze wszystkich korzyści, jakie jej oferuje witamina E powinna być ona raczej aplikowana zewnętrznie w kosmetykach niż wewnętrznie jako, że skóra absorbuje witaminę E bardzo skutecznie.

 

Jak działa witamina E:

  • ma zdolność neutralizowania wolnych rodników, szczególnie w synergii z witaminą C
  • jest skutecznym nawilżaczem, zwiększa elastyczność i gładkość skóry
  • chroni przed oksydacja lipidy naskórka
  • zapobiega powstawaniu podrażnień i poparzeń słonecznych
  • zapobiega starzeniu się skóry
  • pomaga zmniejszyć widoczność rozstępów
  • zapobiega powstawaniu tzw. plam starczych
  • utrzymuje właściwą równowagę wodno-lipidową podczas oczyszczania skóry
  • zmniejsza TEWL i wzmacnia funkcje barierowe skóry, chroni przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych

 

Zastosowanie:

  • w serach i kremach z witaminą C
  • w kosmetykach anti-aging, nawilżających i natłuszczających skórę
  • prewencyjnie przed ekspozycja słoneczną
  • do kremów, także gotowych kosmetyków jako antyoksydant
  • wspomagająco w leczeniu rozstępów
  • dodatek do preparatów oczyszczających skórę

 

Skład: Tocopheryl Acetate

Zalecane stężenie: 1 - 5%

Właściwości fizykochemiczne:

  • lekko żółty, lepki olej
  • gęstość: 0,955 g/ml
  • praktycznie bez zapachu
  • miesza się z tłuszczami, alkoholami i olejami, nierozpuszczalny w wodzie
  • odporny na utlenianie i wysoką temperaturę, w odróżnieniu od alkoholowej witaminy E

 

Przechowywanie:  w lodówce, szczelnie zamknięte

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki::

Opinie o produkcie (1)

22 lutego 2015

Występuje w formie bardzo gęstego olejku. Stosuję ją jako jeden z podstawowych składników serum z wit C i kwasem hialuronowym. Jednak tylko kropelkę, ponieważ w większej ilości może zapychać..Sprawdza się też jako wzbogacenie kremu na noc.

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl