OLIVEM 1000 najlepszy emulgator
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Olivem 1000 jest bardziej wyrafinowanym emulgatorem niż tradycyjne emulgatory typu olej w wodzie. Tworzy emulsje określane jako emulsja ciekłokrystaliczna (LCE). LCE jest biomimetykiem czyli ma formułę naśladującą układ bariery lipidowej w naszej skórze. Powoduje to, że LCE ma wysokie powinowactwo do skóry.
Nawilżanie z jego użyciem jest bardzo skuteczne, a składniki aktywne łatwiej przechodzą przez warstwę rogową i skutecznie działają w warstwie naskórka.
Surowiec jest produkowany z naturalnych składników- jest akceptowany przez ekologiczne organizacje certyfikujące.
Jakkolwiek emulgator Olivem 1000 oferuje większe możliwości pielęgnacyjne niż typowe emulgatory, to praca z nim jest nieco trudniejsza.
Typowe emulgatory typu olej w wodzie są popularne ze względu na prostotę przetwarzania fazy olejowej i wodnej. Wystarczy dodać emulgator do ogrzanej fazy olejowej, podgrzać fazę wodną i połączyć, szybko mieszając.
Emulgatory LCE, takie jak Olivem 1000, stosuje się w początkowej fazie w ten sam sposób. Dodaje się emulgator do ogrzanej fazy olejowej, podgrzewa fazę wodną i łączy, intensywnie mieszając. Jednak w dalszej fazie emulsji nie można pozostawić do schłodzenia bez nadzoru. Mieszanina ma tendencję do rozdzielania się, ponieważ emulsja nie utworzy się, dopóki temperatura nie osiągnie 40°C. Dlatego konieczne jest ciągłe, powolne mieszanie emulsji, aż do ostygnięcia.
Jeśli chcemy przyspieszyć tworzenie emulsji, można użyć dodatkowo innych „zagęszczaczy” wody jak hydroksyetyloceluloza czy guma ksantanowa.
Olivem 1000 nie tylko tworzy emulsję, jest także składnikiem aktywnym w formulacji.
Badania wykazały, że emulsje na bazie Olivem 1000 mają zdolność zmniejszania utraty wody przezskórnej (TEWL). Testy wykazały zmniejszenie TEWL o 29% w porównaniu ze standardowymi emulsjami typu olej w wodzie. Zdolność emulsji na bazie Olivem 1000 do zapobiegania TEWL może utrzymywać się kilka godzin po aplikacji, zapewniając długotrwałe korzyści nawilżające i pielęgnacyjne.
Stopień nawilżenia emulsji z Olivem 1000 można zwiększyć przez dodanie 2% do 4% gliceryny w fazie wodnej preparatu.
Olivem 1000 jest kompatybilny z szeroką gamą substancji aktywnych, także o niskim pH- jest stabilny w zakresie pH od 3 do 12.
Podczas ogrzewania Olivem 1000 w fazie olejowej preparatu należy uważać, aby nie przekroczyć temperatury 80 ° C.
Rekomendowana koncentracja:
- 2% - 3% - balsamy, mleczka ,
- 4% do 6%- kremy o lekkiej konsystencji,
- do 8% - bogate, odżywcze kremy na noc, dające zwartą emulsję.
WAŻNE: emulgator trzeba dokładnie rozpuścić.
Rekomendowany dodatek fazy olejowej:
- oleje płynne do 40%
- masła do 10%
Olivem 1000 może być stosowany jako jedyny emulgator w preparacie, ale można użyć gumy ksantanowej, celulozy czy karbomeru poprzez dodatek 0,5% do 1% w fazie wodnej, aby zwiększyć stabilność.
Zastosowanie:
- Faza tłuszczowa- dodaj Olivem 1000 i podgrzej do temperatury 65-75oC.
- Faza wodna- podgrzej do temperatury 65-75oC
- Mieszaj obie fazy do ostudzenia do temperatury 40oC i dodaj składniki wrażliwe na temperaturę.
INCI: OLIWAN SORBITANA, OLIVATE CETEARYL
Właściwości fizyko- chemiczne
- Wygląd: białe płatki
Zapach: bez zapachu
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym, zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Nadaje się do każdego typu skóry
Rodzaj emulsji: OW (olej w wodzie)
Rozpuszczalność: w fazie tłuszczowej, po podgrzaniu
Agnieszka Mrowczynska-Kaszyca
Emulgator bardzo łatwy w użyciu.Rewelacyjnie łączy fazę wodną z olejową.Kremy się nie rozwarstwiają,Polecam.
Patrycja
Dobry emulgator, nie zmienia zapachu, przyjemnie sie go używa.
Beata Leśniak
Ulubiony emulator. Łatwy w użyciu, świetnie łączy fazy. Emulsje stabilne