FAQ

WSZYSTKO O

DERMA ROLLERZE FAQ

zobacz..

Newsletter

KWAS ALGINOWY naturalny żel nawilżający

Algi morskie i glinki
7.96
PLN
KWAS ALGINOWY naturalny żel nawilżający
Cena:: 7,96 zł
Cena netto: 6,47 zł
szt. Zyskujesz 0 pkt [?]

Brunatnice (Phaeophyceae) to roślinopodobne organizmy, zaliczane do glonów. Jednym ze składników ich ścian jest kwas alginowy. Kwas ten jest polisacharydem zbudowanym głównie z kwasu mannurowego.

Kwas alginowy znany jest ze swojej zdolności do tworzenia formy żelopodobnej.

Ma postać białego lub słomkowego, krystalicznego lub bezpostaciowego proszku. Jest nierozpuszczalny w wodzie, po wymieszaniu z woda tworzy żel.

Kwas alginowy występujący w algach ma szczególne właściwości absorpcji wody. Dlatego wykorzystuje się go w produkcji kosmetyków do zagęszczania żeli pod prysznic, szamponów czy past do zębów. Ponadto, kwas alginowy ma działanie nawilżające i ochronne.

Dzięki zdolności do tworzenia żelu po połączeniu z wodą, alginat jest doskonałą bazą do tworzenia żelowych maseczek do twarzy.

Maseczki alginatowe pozostawiają na powierzchni nieokluzyjny film o właściwościach ochronnych i nawilżających, działają na skórę odmładzająco, nawilżająco i regenerująco oraz mają zdolność wiązania toksyn.

W kosmetykach dzięki zdolności do tworzenia z wodą roztworu koloidowego w postaci żelu, alginat jest doskonałym, niekomedogennym środkiem zagęszczającym i stabilizującym emulsje typu OW.

Alginian jest odpowiedni do każdego rodzaju cery, chroni przed czynnikami zewnętrznymi.

 

W kosmetyku spełnia także funkcję modyfikatora reologii (wpływa na konsystencję) - zagęszcza kosmetyk w odpowiednim pH i w obecności jonów metali wielowartościowych.

Przy pH>4 zagęszcza roztwory wodne, a przy pH>10 następuje rozpad i rozrzedzenie kosmetyku. W niskim stężeniu jonów metali powstaje żel, a w wysokim stężeniu wytrąca się osad. Ponadto kwas alginowy stabilizuje emulsje (np. kremy, balsamy), chroni przed rozpadem, przedłuża trwałość kosmetyków.

Dodatkową funkcją jest wykorzystywanie alginatu jako lepiszcza do wiązania składników kosmetyków.

 

Może być wykorzystywany w pielęgnacji skóry pozbawionej jędrności i elastyczności, a więc cery dojrzałej i cery po 25 roku życia z oznakami przedwczesnego starzenia. Przeznaczony jest głównie do pielęgnacji skóry twarzy, dekoltu, biustu lub szyi, ale także innych części ciała jak pośladki, uda, brzuch.

Jak działa kwas alginowy:

  • Nawilża i odżywia skórę
  • Daje efekt liftingu: poprawia elastyczność i jędrność skóry
  • Działa antyutleniająco i immunostymulujaco
  • Redukuje podrażnienia skóry, niweluje zaczerwienienia
  • Działa wyszczuplająco redukując tkankę tłuszczową
  • Hamuje i redukuje efekty starzenia się skóry

 

Wskazania:

  • zmarszczki, cera zwiotczała
  • brak blasku i rozświetlenia skóry
  • dla osób palących
  • dla osób opalających się na słońcu lub w solarium
  • niedotleniona, szara, tzw. cera palacza.
  • cera odwodniona, sucha
  • otwarte pory
  • brak napięcia i jędrności skóry

 

Zastosowanie:

  • Żele
  • Emulsje -odżywki, kremy, balsamy, lotiony
  • Maseczki do twarzy i ciała
  • Odżywki i preparaty stylizujące do włosów
  • Kosmetyki myjące- żele pod prysznic, szampony
  • Preparaty antycellulitowe
  • Pasty do zębów

 

INCI EU: Kwas alginowy

 Kraj pochodzenia: Włochy                                                                                                             

Zalecane stężenie: 5%

 

Właściwości fizykochemiczne:

  • Proszek o granulacji 80 mesh
  • kolor słomkowy
  • nierozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo w etanolu
  • pH 2- 3,5

 

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze 10-25oC

 

 

Opinie o produkcie (0)

Submit

Współpraca z blogerkami kosmetycznymi

Zapraszamy do współpracy blogerki    więcej...      

 

 

Wersje językowe

Koszyk

produktów:: 0

wartość:: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Bezpłatna wysyłka

BEZPŁATNA WYSYŁKA 

OD 299 PLN

zobacz..

Certyfikat

Opinie klientów

OPINIE

KLIENTÓW

 

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl