AMORFICZNA ZIEMIA OKRZEMKOWA próbka 30 g usuwa toksyny i odtruwa





Opis
Amorficzna Ziemia Okrzemkowa PRÓBKA 30 g jest naturalną substancją pochodzenia organicznego, składającą się ze skorupek jednokomórkowych mikroskopijnych organizmów żyjących miliony lat temu – fitoplanktonu. Suplementacja tą substancją daje organizmowi wyjątkowe korzyści zdrowotne.
Badania wykazały, że przy regularnym, minimum 3-miesięcznym okresie przyjmowania preparatu, zanotowano statystycznie istotne polepszenie grubości i jędrności skóry, złagodzenie zmarszczek oraz lepszą kondycję włosów i paznokci.
Ziemia okrzemkowa jest dopuszczona przez FDA (amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków) jako bezpieczny składnik pożywienia i uznana za naturalny środek niszczący pasożyty, a także wpływający na polepszenie stanu skóry, kości, paznokci, obniżanie cholesterolu, odtruwanie z metali ciężkich oraz oczyszczanie okrężnicy i jelit.
Łamliwe paznokcie, cienkie włosy, utrata elastyczności skóry, osteopenia (utrata masy kości wraz z wiekiem) to stwierdzone symptomy niedoboru krzemu, bedące wskazaniem do stosowania preparatu.
Stwierdzono także pozytywny wpływ ziemi okrzemkowej na nadciśnienie krwi, bezsenność i zapalenie górnych dróg oddechowych. Redukowanie ciśnienia krwi może być spowodowane jego działaniem bezpośrednim, bądź pośrednim poprzez polepszenie przyswajania leków na nadciśnienie.
Natomiast pozytywny wpływ na zapalenie górnych dróg oddechowych kojarzy się z łagodzeniem alergii takich jak katar sienny, a to może być skorelowane z wpływem krzemu na poprawę systemu odpornościowego.
Zaobserwowano także polepszenie jakości snu, co może być spowodowane zwiększeniem siły witalnej organizmu i ogólnie lepszym samopoczuciem.
Przyspieszenie zrastania złamań kostnych jest kojarzone z pozytywnym wpływem krzemu na wzrost kości i ich mineralizację.
Amorficzna ziemia okrzemkowa pochodzi z niezwykle czystych słodkowodnych złóż diatomitowych Melorsira Preicelanica, które odznaczają się regularnym cylindrycznym kształtem skorupek, wysoką twardością, małą łamliwością i posiadającymi niezwykle małe dziurki na ścianach cylindrów, przyczyniających się do doskonałej absorpcji płynów.
Od wieków rośliny kumulujące krzem takie jak skrzyp leśny (Equisetum arvense) były używane leczniczo jako środek na choroby wieku podeszłego, chorobę Alzheimera, łamliwość włosów i paznokci, złamania, bóle pleców, osteoporozę, choroby skórne, zapalenia ścięgien, przyśpieszanie gojenia się ran i łagodzenie zmarszczek.
Olbrzymia korzyścią ziemi okrzemkowej jest to, że część pancerzyków przechodzi w układzie pokarmowym w biologicznie czynny kwas ortokrzemowy, który ma zbawienny zdrowotny wpływ na organizm ludzki.
Działanie ziemi okrzemkowej:
Odtruwanie organizmu i oczyszczanie układu pokarmowego
Pojedyncza dawka ziemi okrzemkowej zawiera miliony ujemnie naładowanych pancerzyków okrzemek, przyciągających dodatnio naładowane bakterie, grzyby, pleśń, pierwotniaki, wirusy, endotoksyny, pestycydy i pozostałości po lekach, bakterie E-Coli i ciężkie metale wiążąc je i usuwając z organizmu przez układ trawienny. Ziemia jest w stanie usuwać z organizmu rtęć i białkopodobne toksyny produkowane w wyniku zatruć układu pokarmowego.
Dodatkowo twarde i ostre krawędzie pancerzyków przechodząc przez jelito delikatnie czyszczą jego ściany wymiatając zanieczyszczenia bez uszkodzania błon śluzowych i ścian jelita. Po kilku miesiącach przyjmowania Ziemi Okrzemkowej jelita są czyste i efektywniej przyswajają składniki pokarmowe. Odtruwanie poprawia działanie systemu odpornościowego skutkującego lepszą obroną przed chorobami.
Podczas procesu detoksykacji mogą pojawić się niepożądane symptomy takie jak zmęczenie, słaba koncentracja, bóle głowy, zaburzenia hormonalne, opuchlizna, zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, zmiany skórne itd. Symptomy te ustępują w miarę oczyszczania się organizmu.
Amorficzna Ziemia Okrzemkowa NIE ZABIJA pożytecznych bakterii bytujących w jelitach.
Usuwanie pasożytów
Ziemia Okrzemkowa pomaga wyeliminować pasożyty i robaki. W razie podejrzenia, że w organizmie mogą znajdować sie pasożyty, zaleca się przyjmowanie dodatkowo enzymów trawiennych klika razy dziennie aby wzmóc proces rozkładu martwych organizmów lub wirusów, które są uwalniane po zabiciu pasożytów. Proces oczyszczania wspomogą enzymy trawienne bogate w proteazę, które zdezaktywują ścianę komórkową wirusa.
Poprawa kondycji organizmu
- zdrowotne działanie biologicznie czynnego kwasu ortokrzemowego
- poprawa stanu skóry, włosów i paznokci przez zwiększenie poziomu krzemu
- wzmocnienie układu mięśniowo-naczyniowego, przyspieszenie gojenie się ran oraz złamań poprzez stymulację tworzenie się nowego kolagenu
- redukcja zmarszczek i wygładzenie skóry dzięki powstaniu nowego kolagenu
- zapobieganie osteoporozie, a nawet cofanie juz istniejących objawów. Badania wskazują na większą rolę krzemu w formowaniu i odbudowie kości niż wapń.
- reguluje ciśnienie krwi poprzez utrzymywanie naczyń krwionośnych w dobrej spójności, elastyczności i drożności.
- pH ziemi okrzemkowej jest zasadowe i wynosi 8,0.
Stosowanie i sposób użycia.
Kurację należy rozpocząć od przyjmowania 1 małej łyżeczki ziemi dziennie. Można zwiększać stopniowo dzienną porcję aż do 3-5 czubatych łyżeczek. Tempo zwiększania dziennej porcji i docelowa dawka zależy od indywidualnych preferencji. Zwykle zajmuje to od jednego do kilku tygodni. Należy obserwować reakcję organizmu. Jeżeli mamy poczucie, że zbyt szybko zwiekszamy dawkę lub dawka zbyt duża (występują grypopodobne objawy) należy zmniejszyć dawkę do ½ łyżeczki od herbaty i rozpocząć proces zwiększania dawki od początku. Kurację należy stosować przez kilka miesięcy. Ważne jest picie 1,5- 2 litrów wody dziennie.
Maksymalna dzienna porcja dla dzieci (od 12 roku życia) jest mniejsza niż dla dorosłych - od ½ do 1 płaskiej łyżeczki od herbaty - tak więc kurację można rozpocząć od 1/2 łyżeczki lub jeszcze mniejszej porcji, zależnie od własnego uznania i obserwacji dziecka. Nie należy podawać ziemi okrzemkowej noworodkom i dzieciom do lat 12.
Dzienną dawkę można przyjmować z jedzeniem. Dzienna porcja nie powinna przekraczać wagowo 1% dziennie przyjmowanego pożywienia. Przykładowo jedna łyżeczka od herbaty to 5 gramów - odpowiada 500 gramom dziennego pożywienia, a maksymalna ilość to 3 łyżeczki od herbaty to 15 gramów - odpowiada 1500 gramom dziennej porcji pożywienia stałego i płynnego.
Instrukcja podana jest też na opakowaniu produktu.
Przyjmowanie krzemu jest bezpieczne nawet przez dłuższy czas- przez 4 lata zaobserwowano jedynie 15 przypadków skutków ubocznych: nudności (5), zgaga (3), biegunka (3), wysypka (1), bezsenność (2) i swędzenie (1). Żadne inne skutki uboczne się nie pojawiły. Niekoloidalny kwas krzemowy jest preparatem bardzo bezpiecznym dla ludzi.
Opakowanie: próbka 30 g
Nie zaleca się stosowania produktu w przypadku astmy, problemów z płucami i układem oddechowym oraz kobietom w ciąży, w okresie laktacji i dzieciom w wieku poniżej 12 lat.
Należy stosować się do zaleceń umieszczonych na opakowaniu.
Dla dociekliwych:
Już w roku 1972 dr Calisle wykazała wpływ diety ubogiej w krzem na deformację szkieletu i nieprawidłowości w budowie stawów. Także w 1972 roku dr Schwartz opublikował podobne wyniki badań: deformację czaszek i kości. Przy diecie ubogiej w krzem koncentracja wapnia, cynku i magnezu była zbyt niska w kościach udowych i kręgach piersiowych, co powodowałao osłabienie tkanki kostnej. Badania te stanowiły potwierdzenie korzystnego wpływu krzemu na prawidłowe formowanie się tkanek łącznych, kości, chrząstek i skóry.
A. Schiano ze współautorami (Schiano A, Eisinger F, Detolle P, Laponche AM, Brisou B, Eisinger J) opublikował w roku 1979 wyniki badań na temat wpływu roztworu zawierającego krzem do picia lub wstrzykiwania, na wzrost objętości istoty gąbczastej kości (TVB – trabecular bone volume) u ludzi. Zauważył on znaczny wzrost TVB u pacjentów dostających roztwór w stosunku do pacjentów, którzy roztworu nie otrzymywali, co w praktyce oznaczało znaczne wzmocnienie kościpo podaniu preparatu.
Eisinger ze współautorami wykazał w 1993 roku wywoływanie wzrostu gęstości kości udowej przez podawanie preparatów ze zwiększoną zawartością krzemu u kobiet chorych na osteoporozę, co ma istotne znaczenie w naturalnym leczeniu osteoporozy, bez konieczności podawania szkodliwych medykamentów.
Opisy pozytywnego wpływu krzemu na skórę, włosy i paznokcie regularnie pojawiają się w literaturze.
Są one potwierdzone badaniami, jak np. Lassusa, który przeprowadził badania otwarte w 1993 polegające na zastosowaniu u pacjentów krzemu w postaci koloidalnego kwasu krzemowego w okresie 3 miesięcy. Naukowiec wykazał statystycznie istotne polepszenie grubości i jędrności skóry, złagodzenie zmarszczek oraz lepszą kondycję włosów i paznokci. Także Barel i inni badał wpływ krzemu na stan skóry, paznokci i włosów stosując podwójną ślepą próbę z placebo. Krzem miał istotny pozytywny wpływ na stan powierzchni skóry, jej właściwości mechaniczne, a także na połysk włosów i paznokci.
Krzem ma także wpływ na układ sercowo-naczyniowy i miażdżycę naczyń krwionośnych - obecna, przetworzona dieta jest bardziej uboga w krzem niż kiedyś, co prowadzi do zwiększenia częstości występowania miażdżycy. Krzem w diecie jest niezbędny do zachowania dobrej kondycji wewnętrznych błon naczyń krwionośnych.
Ostatnie badania pokazują, że obecność aluminium w organizmie może zwiększyć ryzyko rozwinięcia się choroby Alzheimera. Krzem pomaga znacznie redukować absorpcję aluminium przez organizm, co zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
W roku 1979 Schiano i inni wykazałi, że dodanie krzemu w postaci rozpuszczonej wywołuje wzrost liczby krążących limfocytów i immunoglobuliny, co istotnie zwiększa odporność organizmu.
Metabolizm krzemu
Obecność krzemu w pożywieniu (dobrym źródłem są zboża takie jak owies, jęczmień bądź ryż) działa prozdrowotnie. Niestety przetwarzanie żywności istotnie zmniejsza jego zawartość w produktach.
Przyswajanie i biodostępność krzemu zależy od jego pochodzenia i formy chemicznej - przykładowo krzemiam glinu jest wchłaniany w około 1%, ale już ustabilizowany kwas ortokrzemowy wykazywał absorpcję krzemu na poziomie 80%. W takiej postaci jest łatwo wchłaniany z przewodu żołądkowo-jelitowego (wchłanialność 50-80%). Przyswajanie krzemu zmniejsza się wraz z wiekiem. Produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają niewielkie ilości krzemu.
Organizm ludzki zawiera około 7 gramów krzemu. Krzem w wyższych stężeniach jest obecny w kościach, paznokciach, ścięgnach i ścianach aorty. Najwyższe stężenie krzemu utrzymuje się w paznokciach (1500 mg/kg) i nerkach. Niższe stężenie krzemu jest w krwinkach czerwonych i surowicy (około 44 mg/kg dla krwinek czerwonych i 20 mg/kg jako kwas krzemowy w osoczu), wątrobie i śledzionie i płucach. Krzem jest także obecny w mleku matek karmiących.
Metabolity krzemu są wydalane głównie wraz z moczem, w mniejszej ilości z kałem.
Krzem jako pierwiastek odgrywa bardzo ważną rolę w wielu procesach metabolicznych, przy czym jego absolutnie kluczowe zadanie to tworzenie kości i tkanek łącznych:
•Krzem ułatwia lokowanie się wapnia i innych pierwiastków w kościach
•Dodatek krzemu redukuje ilość komórek osteoklastycznych, co powoduje że kości są mocne i nie tracą masy
•Krzem stymuluje osteoblasty
•Krzem stymuluje syntezę kolagenu
•Krzem ułatwia tworzenie glikozaminoglikanu i kolagenu w kościach
Badania porównawcze wpływu krzemu oraz glukozaminy na łagodne i umiarkowane zwyrodnienie stawów kolanowych wykazały pozytywne efekty działania krzemu u 9 z 12 (75%) pacjentów, natomiast glukozamina dała pozytywne efekty tylko u 2 z 13 (15%) pacjentów po 4 miesiącach podawania substancji. Dłuższe badania porównawcze nie były możliwe, gdyż większość pacjentów zaprzestała przyjmowania glukozaminy.