Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

ELASTYNA w płynie niedoceniony składnik

Dostępność:: duża ilość
Cena:: 7,75 zł 7.75
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.11111
Producent: -
Kod produktu: 2356-11451

Opis

Elastyna - zaniedbywany składnik, bardzo istotny dla zachowania młodości skóry.

Ludzie pytani, co jest istotne dla zachowania młodej skóry, odpowiadają – kolagen.

Oczywiście kolagen jest ważny, ale przynajmniej tak samo ważna jest elastyna. Jest to białko skóry odpowiedzialne za to, ze skóra utrzymuje elastyczność w trakcie rozciągania.

Chemicznie elastyna jest kompozycją pojedynczych aminokwasów takich jak glicyna, walina, alanina i prolina. Podobnie jak kolagen, jest produkowana przez fibroblasty skóry.

Prostą metodą na sprawdzenie stanu dojrzałości naszej skóry jest czas, po jakim skóra po rozciągnięciu powraca do jej pierwotnego stanu.

Można to sprawdzić rozciągając skórę na grzbiecie dłoni. Młoda skóra powraca do pierwotnej postaci prawie natychmiast. Starzejącej się skórze zabiera to do kilku sekund.

Powodem takiego stanu rzeczy jest ilość i jakość elastyny w skórze.

Czy możemy pobudzić produkcję elastyny w skórze?

Jest to możliwe, przynajmniej teoretycznie, jako, że zmniejszanie się ilości elastyny w skórze jest wywołane zmianami, związanymi z wiekiem, które powodują biochemicznie uwarunkowaną redukcję produkcji elastyny.

Może ona powrócić do stopnia charakteryzującego młodą skórę po otrzymaniu pewnych sygnałów biochemicznych.

Niestety pobudzanie produkcji elastyny do poziomu charakterystycznego dla młodej skóry jest tematem nieco zaniedbanym.

Większość działań kosmetycznych jest ukierunkowana na odbudowę kolagenu. Niewiele natomiast wiadomo o sposobach przywrócenia poziomu elastyny, aczkolwiek jest to sprawa bardzo istotna dla odbudowy skóry.

Fibroblasty syntetyzują w skórze niedojrzałą formę elastyny tzw. tropoelastynę, która wnika do głębszych warstw, budując jej strukturę.

Jedna z metod odbudowy struktury elastyny w skórze jest jej stosowanie zewnętrzne.

W naszym sklepie proponujemy hydrolizat elastyny w roztworze buforowym, zawierający wolne aminokwasy i peptydy o masach cząsteczkowych od 400 do 40 000 Daltonów. Elastyna zawiera także w składzie mukopolisacharydy, które nasza skóra wykorzysta do budowy tkanki łącznej, m.in. kwasu hialuronowego.

Wydaje się, że regularne stosowanie retinoidów poza odbudową kolagenu poprawia także jakość i zwiększa ilość elastyny. Także stosowanie peptydów pomaga w pobudzeniu produkcji elastyny.

Hydrolizaty elastyny łatwo wprowadzać do wodnych i emulsyjnych kosmetyków jak toniki, płyny a także kremy czy balsamy do ciała.

Szybko uzyskuje się widoczne efekty pielęganyjne w postaci wygładzenia, uelastycznienia i poprawy wyglądu skóry.

Hydrolizaty elastyny doskonale sprawdzają się także w pielęgnacji włosów- pobudza ich wzrost, nadaje miękkość i połysk, jednocześnie ułatwiając rozczesywanie. Chronią także paznokcie - nadając płytce większą elastyczność i zmniejszając ich łamliwość.

 

Jak działa elastyna:

  • nawilża i tworzy na skórze film ochronny, chroni przed utratą wilgoci
  • zwiększa elastyczność skóry
  • wygładza drobne zmarszczki
  • pomaga w odbudowie struktur elastyny w skórze
  • wspomaga odbudowę włosa a samym włosom nadaje miękkość i połysk
  • chroni i regeneruje płytkę paznokciową

 

Zastosowanie:

  • dodatek do kremów i serów dla cery odwodnionej
  • dodatek do kremów i serów dla cery dojrzałej i z objawami starzenia
  • wcierka i odżywka (mgiełka) do włosów i paznokci
  • jako składnik dodawany do gotowych kosmetyków, zwiększający ich walory odżywcze

 

Skład: Hydrolizowana elastyna10% w wodnym roztworze buforu cytrynianowego (sól kwasu cytrynowego i kwas cytrynowy) i glikolu propylenowego. 

Produkt ze względu na zagrożenie mikobiologiczne jest zabezpieczony minimalną zawartością konserwanta -0,5% Isothiazolinone i Germal 115                 

Zalecane dozowanie: 2-5%

 

Właściwości fizyko-chemiczne:

• żółta, klarowna ciecz

• zapach charakterystyczny 

• gestość: 1g/ml

• pH 5,0-6,0

• rozpuszczalna  w wodzie i roztworach wodno-alkoholowych

 

Przechowywanie:

• w lodówce

• podatny na zakażenia, nie podgrzewać powyżej temperatury 35oC

Opinie o produkcie (1)

29 listopada 2011

dodaję do płynu do spryskiwania włosów i zmiękcza ładnie włos, są elastyczne

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl