KOLAGEN MORSKI bez konserwantów, więcej proliny
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kolagen morski jest naturalnym, hydrolizowanym kolagenem otrzymanym ze skór rybich, w nieuszkodzonej postaci tzn. bez zmiany struktury potrójnej helisy, jaką ma kolagen, znajdujący się w skórze.
Wysoka zawartość naturalnego kolagenu pozwala na tworzenie okluzyjnej powłoki ochronnej na skórze powodując, że skóra jest prawidłowo nawilżona i wygładzona, wygląda na świeżą i wypoczętą. Zdolność kolagenu do zatrzymywania wody w naskórku daje optyczny efekt wypełnienia zmarszczek.
Kolagen jest szczególnie polecany do pielęgnacji suchej skóry, z uszkodzeniami po ekspozycji słonecznej, narażonej na czynniki stresu środowiskowego (słońce , wiatr , zimno, zmiany temperatury).
Jak działa:
- Poprawia wygląd skóry i włosów
- Optycznie redukuje niewielkie zmarszczki i linie
- Zwiększa zdolności skóry do wiązania wody, polecany dla suchej, pozbawionej wilgoci skóry
- Tworzy film ochronny na skórze, zapobiegając utracie wody z głębszych warstw skóry w niekorzystnych warunkach otoczenia
- Wygładza i zwiększa elastyczność skóry, dając lekki efekt liftingujacy
- W 100 % nietoksyczny
Zastosowanie:
- Preparaty nawilżające i ochronne do twarzy i ciała
- Mgiełki ochronne i nawilżające do włosów
- Dodatek do gotowych kosmetyków do przygotowania ekspresowego serum
Trochę teorii:
Kolagen występuje w wielu tkankach organizmu tylko u zwierząt, świat roślinny nie oferuje białek zawierających charakterystyczną strukturę potrójnej helisy.
W naturze występuje wiele rodzajów kolagenu – w skórze spotykamy typ I, typ III – występujący w tkance tworzącej się z fibroblastów w trakcie gojenia, zanim zostanie wytworzony kolagen typu I oraz kolagen typu VII.
Kolagen ma bardzo nietypowy skład aminokwasów. Zawiera duże ilości glicyny i proliny oraz dwa inne aminokwasy hydroksyprolinę i hydroksylizynę, z czego tę pierwszą w dużych ilościach. Aminokwasy te powstają na drodze enzymatycznej z glicyny i lizyny w obecności katalizatora, jakim jest witamina C.
Drugą, charakterystyczną dla kolagenu cechą, jest struktura rozmieszczenia jego łańcuchów. Łańcuchy składają się z regularnych triad aminokwasów Glicyna-A–B, gdzie A to na ogół prolina, a B - hydroksyprolina, które to aminokwasy na skutek wzajemnych oddziaływań skręcają się spontanicznie w podjednostki zwane tropokolagenem.
Tropokolagen ma strukturę potrójnej helisy o bardzo małym skoku.
Wiązania wodorowe, tworzone przez hydroksylizynę i hydroksyprolinę mają istotne znaczenie w stabilizowaniu helisy kolagenu, wywierając także wpływ na ostateczny kształt włókien zbudowanych z kolagenu.
Wraz z wiekiem, przy czym proces ten rozpoczyna się już po 25 roku życia, w organizmie spada poziom naturalnej produkcji kolagenu. Z czasem włókna elastyny i kolagenu ulegają osłabieniu, zanikają gruczoły łojowe i potowe a proces degeneracji kolagenu zaczyna przeważać nad procesem jego syntezy, aby zakończyć się niemal całkowicie w wieku 60–70 lat. Skórę trudniej jest nawilżyć i odżywić , co bardzo pogarsza jej wygląd.
Skład: Kolagen hydrolizowany- wysoka zawartość hydroksyproliny, bez konserwantów.
Ciężar nasypowy: g/ml
Zalecane stężenie: 3-10%
Właściwości fizyczno-chemiczne:
- postać: proszek
- barwa: słomkowa
- zapach: charakterystyczny
- wielkość czastek: 2000 Daltonów
- pH 5,0- 6,5
- rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie: w lodówce, surowiec białkowy - może ulegać wtórnemu zakażeniu
Bibliografia:
- Materiały producenta
- http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=706217