Wersje językowe

(22) 614 25 73info@beautyever.pl

BETAINA nawilża łagodniej niż woda

betaina.jpg
  • promocja
Dostępność:: duża ilość
Cena:: 6,15 zł 6,97 zł 6.15
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.48148
Producent: -
Kod produktu: 4FA9-34455

Opis

Betaina cukrowa jest naturalnym aminokwasem-pochodną glicyny-niezwykle cenionym z powodu jegounikalnych zdolności do przyłączania wody oraz właściwości chroniących błony komórkowe.

Wyższe stężenia poprawiają właściwości pielęgnacyjne kosmetyków, nie powodując destabilizacji emulsji, tak więc można betainę, w postaci kryształków lub rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dodawać do gotowych produktów takich jak kremy, żele, toniki czy balsamy, a także szampony i odżywki do włosów.

Jako związek bipolarny o małej cząsteczce ma niezwykłe zdolności oddziaływania z wodą i podobnymi do wody cząsteczkami - nadaje skórze wyjątkowe odczucie jedwabistości, co czyni ją bardzo interesującym składnikiem kosmetycznym.

50 % roztwór betainy ma działanie łagodniejsze niż czysta woda, co może znaleźć zastosowaniu przy zmywaniu skóry np. po użyciu kwasów.

Należy odróżnić betainę cukrową od rzekomo łagodnego detergentu, cocamidopropyl betaine (i innych pochodnych betainy, otrzymywanych z kokosa) – składnika półsyntetycznego, wywołującego alergie kontaktowe i dermatozę skórną.

Testy wykazały, że już niewielki 3,5 % -owy dodatek betainy do formulacji skutecznie redukuje drażniące działanie detergentów.

Dodatek do szamponu, odżywki czy wcierki do włosów skutecznie niweluje przesuszenie włosów, działa łagodząco na skórę głowy i dzięki działaniu nawilżającemu wygładza i zwiększa grubość włosów.

Betaina powoduje powstanie objętościowej i stabilnej piany, co może być doskonałym rozwiązaniem dla osób chcących zrezygnować ze środków powierzchniowo- czynnych, a nie akceptujących produktów nie pieniących się (odżywki do mycia włosów, łagodne żele myjące).

Cenną właściwością betainy w kosmetyku jest jej zdolność do zmniejszania uczucia lepienia się i poprawa jego rozprowadzania z jednoczesnym odczuciem jedwabistości i miękkości, porównywalnej z najlepszymi silikonami.

 

Jak działa: 

  • silnie nawilża skórę poprzez redukcję TEWL już przy małej koncentracji, wyższe stężenia pozwalają osiągnąć jeszcze lepsze efekty – doskonała do suchej skóry 
  • zwiększa elastyczność skóry poprzez stabilizację nawilżenia 
  • wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe przy minimum 10 % stężeniu  
  • nawilża i wzmacnia włosy, dając efekt wyjątkowej jedwabistości i miękkości, doskonała po zabiegach kosmetycznych wysuszających włosy
  • zwiększa rozpuszczalność niektórych substancji w wodzie  
  • zmniejsza lepkość formulacji poprawiając komfort stosowania 
  • buforuje substancje o niskim pH 
  • poprawia reakcję skóry na drażniące działanie detergentów, łagodzi wrażliwą na detergenty skórę głowy

 

Zastosowanie:

  • produkty pielęgnacyjne do twarzy – kremy, emulsje, toniki, maski do twarzy (0,5 – 2 %)  
  • produkty do włosów - szampony, odżywki, wcierki  (2- 10 %)
  • balsamy do ciała (2 – 10 %)
  • kremy do rąk (2 – 5 %)
  • żele do mycia twarzy i ciała (2 – 10 %)
  • balsamy po goleniu  (2 – 10 %) 
  • produkty do higieny jamy ustnej (2 - 5 %)
  • produkty po opalaniu (7 – 10 %)

 

Trochę teorii:

Trimethylglycine (betaine) jest związkiem powszechnie występującym w naturze. Najczęściej otrzymuje się ją z melasy, zawierającej 8% czystej betainy, w procesie przemysłowej chromatografii gazowej.

Betaina jest białym, krystalicznym proszkiem o temperaturze topnienia około 240oC, nietoksycznym nawet w wysokich stężeniach, doskonale rozpuszczalnym w wodzie  (do 60 %).

Z chemicznego punktu widzenia jest amfoterem, tworzącym w zależności od środowiska zarówno jony kationowe jak i anionowe.

Składnik jest związkiem bardzo stabilnym w wysokich temperaturach, odporny nawet do 80oC a jego dodatek w ilości ponad 20 % ma działanie bakteriobójcze (może wspomagać układ konserwujący poprzez obniżenie udziału innych konserwantów).

Betaina w organizmach żywych odpowiada za redukcję stresu osmotycznego, wywołanego gwałtownymi zmianami ilości wody w komórce, chroniąc jednocześnie struktury białkowe na poziomie komórkowym.

Istotnie łagodzi objawy suchości skóry czy włosów po wysuszających zabiegach kosmetycznych jak częste stosowanie produktów do mycia, trwała i farbowanie włosów, stosowanie kwasów czy ekspozycja na słońce.

Trwają badania wskazujące na wysoką przydatność betainy w produktach ochrony przeciwsłonecznej. Czas wystąpienia rumienia w wyniku działania promieniowania UV pojawia się dużo później w jej obecności niż po zastosowaniu wyłącznie standardowych produktów ochronnych.

Przeprowadzone badania wydają się potwierdzać, że obecność betainy zapobiega śmierci komórkowej. 

Betaina została zaaplikowana do standardowej pasty do zębów w ilości 4 % i przebadana w porównaniu do placebo na grupie wolontariuszy cierpiących na syndrom suchości w ustach, którzy raportowali o ustąpieniu objawów po każdym użyciu pasty. Wyniki tego badania mają tę praktyczną zaletę dla osób zdrowych, że zauważono poprawę ogólnego wrażenia nawilżenia, w tym także skóry dziąseł.

Betaina, w odróżnieniu od używanego powszechnie w pastach do zębów sorbitolu, nie wiąże cząsteczek wody na stałe. Oznacza to, że woda alokowana wokół betainy jest nadal dostępna dla komórek śluzówki i może być wykorzystana w sytuacjach, kiedy błona śluzowa wysycha (stres, palenie tytoniu, oddychanie przez usta, przyjmowanie niektórych leków).

Przeprowadzone badania kliniczne wskazują na zdolność betainy do ochrony skóry przed urazami mechanicznymi i chemicznymi.

Ma ona  zdolność do zwiększania siły działania, przeciętnie o 20%,  niektórych zagęstników, jak karboksymetyloceluloza i neutralne karbomery.

Nie dość, że sama doskonale rozpuszcza się w wodzie, ma także zdolność zwiększania rozpuszczalności niektórych, trudno rozpuszczalnych związków.

 

Skład:  Betaine

Zalecane stężenia: 2 – 10 %

Właściwości fizykochemiczne:

  • białe kryształki
  • rozpuszczalny w wodzie do 60 % w temp. 20-30oC
  • rozpuszczalność w etanolu : 8,7 %
  • ciężar nasypowy: 0,66g/ml

 

Przechowywanie:  w szczelnie zamkniętym pojemniku,  substancja jest silnie higroskopijna

 

Bibliografia:

  1. Söderling E, et al; Betaine-containing toothpaste relieves subjective symptoms of dry mouth.
  2. An analytical method for the determination of betaine (trimethylglycine) from hair K. Pulliainen*, H. Nevalainen*, H. Väkeväinen*, K. Jutila* and C. L. Gummer
  3. Benefits of Trimethylglycine (Betaine) in Personal-Care Formulations  L. Rigano, G. Dell'Acqua and R. Leporatti

Opinie o produkcie (10)

29 listopada 2011

naprawdę działa, dałam do balsamu i kremu faza wodna i ładnie się smaruje nawet, ale faktycznie trzyma wilgoć na skórze..polecam

2 grudnia 2013

Dostalam jako gratis do zamowinie i jestem za to bardzo wdzieczna, bo naprawde dziala! Dobrze sie rozpuszcza i doskonale nawilza! :)

24 stycznia 2015

Adding this to my shampoo made it just wonderful, gentle ald with great soft hair.

3 lutego 2015

Betaina to podstawowy składnik w moich płynach micelarnych i tonikach.Już w stężeniu 3% daje odczuwalne uczucie nawilżenia.Płyny i toniki z tym składnikiem są naprawę łagodne i nie podrażniają delikatnej skóry wokół oczu.produkt godny uwagi i polecenia a w dodatku cena też jest atrakcyjna.

22 lutego 2015

Występuje w formie białych higroskopijnych kryształków. Betainę stosuję jako dodatek do szamponów bądź żeli pod prysznic,których skład nie do końca mnie zadowala.Jej pozytywne działanie polega bowiem na zmniejszaniu szkodliwości owych niepożądanych składników.No i dzięki niej kosmetyki do mycia bardziej się pienią. I za to ją lubię:)

17 lutego 2016

Doskonale nawilża, stanowi też podstawowy składnik wszystkich moich kremów do twarzy, bo ułatwia nakładanie. Niby niepozorna, ale działanie godne polecenia.

13 lutego 2017

Wykorzystałam ją jako patent do rozpuszczenia kwasu salicylowego - rzeczywiście to działa! Poza tym betaina to świetny składnik nawilżająco-łagodzący, dodaję go gdzie się da :)

18 marca 2017

Ładnie nawilża, powoduje że woda micelarna lepiej się pieni, miłe odczucie na skórze.

4 października 2017

Zdecydowanie moj nr1 wsrod nawilzaczy wlosowych. Stosuje w mgielce, ktora rozpylam na wlosy przed olejowaniem. Niweluje przesusz a nie puszy jak np. aloes. Polecam

12 lipca 2018

Betaina super nawilża,zostawia skórę gładką,. Dodaję do kremów i toników.Polecam.

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl