Wersje językowe

509 941 608                        info@beautyever.pl                         

EKSTRAKT Z WINOGRON jak czerwone wino

Dostępność:: na wyczerpaniu
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena:: 8,75 zł 8.75
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena:: 3.38927
Producent: -
Kod produktu: 0C9D-85484

Opis

Ekstrakt z nasion winorośli Vitis vinifera, oczyszczony i standaryzowany na minimum 95%-ową zawartość proantocyjanidyn.

Ekstrakt z pestek winogron dostarcza tych samych substancji, które zawiera czerwone wino i jego główna substancja aktywna – resweratrol, która czas jakiś temu zwróciła uwagę naukowców ze względu na fakt, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich, pomimo spożywania dużych ilości tłuszczu, nie zapadają na choroby tzw. cywilizacyjne.

Okazało się, że winorośl zawiera tzw. OPC – oligoproantocyjanidyny czyli oligomeryczne proantocyjanidyny, kompleks około 40 różnych bioflawonoidów. 

Są to połączenia katechiny, epikatechiny i ich estrów z kwasem galusowym.

Otrzymuje się je najczęściej z nasion winogron, żurawiny, kory sosnowej, aronii, kory drzewa cytrynowego, liści leszczyny, wiśni. Badania wykazują jednak, że proantocyjanidyny najlepszej jakości otrzymuje się z miazgi nasion winogron.

 

Ekstrakt z nasion winogron jest ponadto bogaty w taniny i stylberyny, takie jak resweratrol czy alfa-viniferyna.
Oba te związki mają niezwykle interesujące walory kosmetyczne - wykazują aktywność antyoksydacyjną, antykancerogenną, przeciwgrzybiczą oraz powodują spowalnianie procesów starzenia się organizmu.


OPC działają synergistycznie, jako, że każda z substancji wchodzących w skład kompleksu OPC ma nieco inne zadanie i właściwości. To sprawia, że kompleks jako całość jest bardziej skuteczny niż każdy ze składników oddzielnie.


Proantocyjaniny są jednym z bardziej aktywnych biologicznie, naturalnych przeciwutleniaczy, około 50 razy silniejszym niż witamina E i 20 razy silniejszym niż witamina C. Dodatkowo obecność OPC wzmacnia działanie obu witamin i innych pierwiastków śladowych, wzmacniając i wydłużając czas ich działania.
Ekstrakt jest doskonałym surowcem w przypadku takich problemów skórnych jak przedwczesne tworzenie się zmarszczek, oparzenia słoneczne, trądzik, egzemy, łuszczyca, rozstępy, trudności w gojeniu się ran, przebarwienia w postaci tzw. plam starczych.


Procyjanidyny zawarte w ekstrakcie blokują aktywność kolagenazy, elastazy, hialuronidazy i ß-glukuronidazy, enzymów odpowiedzialnych za degradację kolagenu, elastyny. styny i kwasu hialuronowego, koniecznych do utrzymania jędrnej, pozbawionej zmarszczek skóry.


Aktywne składniki OPC oddziałują na tkankę łączną skóry – kolagen i elastynę i blokując aktywność kolagenazy, elastazy, hialuronidazy i ß-glukuronidazy, enzymów odpowiedzialnych za degradację kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego, chronią ją przed starzeniem się i pomagają wygładzać drobne zmarszczki.

OPC stosuje się wspomagajaco w kuracjach antycellulitowych.


Ekstrakt z nasion Vitis vinifera powoduje wzrost napięcia i odporności ścian naczyń krwionośnych, co poprawia stan cery naczyniowej. Jednym z produktów biochemicznych, tworzących się w wyniku obecności OPC jest tlenek azotu, który jest tzw. wazodilatorem, środkiem rozkurczającym naczynia krwionośne, co poprawia ukrwienie.

Doskonały także do pielęgnacji cery tłustej, redukuje i normalizuje nadmierne wydzielanie sebum. Ma działanie nawilżające, poprzez wpływ na wzrost produkcji glikozaminoglikanów, zwiększa nawilżenie w głębokich warstwach skóry.


Chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania UV.


Ma działanie przeciwnowotworowe – badania wykazały, że jeden ze składników ekstraktu - EGCG - hamuje wytwarzanie urokinazy, enzymu, którego potrzebują do rozwoju komórki rakowe.


Tak duża skuteczność antyoksydacyjna ekstraktu jest spowodowana jego budową molekularną. W cząsteczkach oligomerów proantocyjanidynowych, wiązanie wodoru z tlenem jest przesunięte, co powoduje jego osłabienie i łatwe tworzenie mostków wodorowych z wiązaniami peptydowymi białek, soli z wodorotlenkami potasu i sodu a także związków z chlorkami glinu, żelaza i miedzi.
Proantocyjanidyny winorośli, zbudowane z monomerów epikatechiny i katechiny, posiadają dodatkowo reszty galoilowe, które tworzą sieć krzyżowych połączeń z wiązaniami peptydowymi różnych białek organizmu.

Ekstrakt doskonale neutralizuje nadazotan – wyjątkowo reaktywny wolny rodnik powstający w warunkach nadmiernej produkcji w organizmie tlenku azotu NO, kiedy to dochodzi w organizmie do reakcji z rodnikami ponadtlenkowymi, w wyniku czego powstaje bardzo niebezpieczny nadazotan. Reaguje on z lipidami, białkami, DNA, błoną komórkową itp., powodując ich oksydację, podstawowy powód starzenia się komórek.

 

Jak działa ekstrakt z winogron:

  • ma zdolność odmładzania komórek i ochrony włókien kolagenowych, elastynowych 
  • chroni zasoby kwasu hialuronowego w skórze przed degradacją 
  • silny antyoksydant, spowalnia starzenie sie skóry
  • naturalny filtr przeciwsłoneczny, zapobiegawczo przeciwko rakowi skóry, 
  • poprawia mikrokrążenie i odświeża koloryt skóry, rozjaśnia przebarwienia
  • poprawia stan cery naczynkowej
  • chroni DNA komórki i chromosomy przed stresem oksydacyjnym akumulującym się z wiekiem
  • przeciwgrzybiczo, łagodzi trądzik, egzemy, objawy łuszczycy
  • stymulują wzrost włosa poprzez przyspieszenie podziałów komórek mieszków włosowych

   

Zastosowanie:

  • w serach i kremach przeciwstarzeniowych
  • w preparatach do skóry z objawami utraty elastyczności i zmarszczkami
  • prewencyjnie przed ekspozycją słoneczną
  • do kremów, także gotowych kosmetyków jako antyoksydant
  • do wcierek do włosów 
  • dodatek do kosmetyków w przypadku skóry z problemami

 

 

Skład: Grape seed purified dry extract ≥ 95.0% proanthocyanidins - Ekstrakt z oczyszczonych pestek winogron o zawartości min 95% proantocyjaninów

Zalecane stężenie: 1-3% 

Gęstość nasypowa: 0,5g/ml

 Właściwości fizyczne:

  • brązowo-czerwony drobny proszek
  • zapach charakterystyczny
  • rozpuszczalny w wodzie

 

Zalecenia techniczne:

  •  przechowywać w temperaturze pokojowej 
 

Bibliografia: 

 

  • Takahaschi T, Kamiya T, Yokoo Y. Proanthocyanidins from grape seed promote proliferation of mouse hair follicle cells in vitro and convert hair cycle in vivo. Acta Derm Venereol 1998; 78: 428-432.
  • Facino RM, et al. Free radical scavenging action and anti-enzyme activities of procyanidines from Vitis vinifera. A mechanism for their capillary protective action. Arzneimittelforschung 44:592-601, 1994.
  • Bagchi D, Bagchi M, Stohs Sj, Das DK, Ray SD, Kuszynski CA, Joshi SS, Pruess HG. Free radicals and grape seed proanthocyanidin estract: importance in human health and disease prevention. Toxicology 2000 Aug 7; 148(2-3):187-97.
  • Bagchi D, Garg A, Krohn RL, et al. Oxygen free radical scavenging abilities of vitamins C and E, and a grape seed proanthocyanidin extract in vitro. Res Commun Mol Pathol Pharmacol 95: 179-189, 1997.
  • Schwitters B et al. OPC in practice. Bioflavonols and their applications. Rome, Italy. Alfa Omega, 1993.


 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki::

Opinie o produkcie (1)

31 sierpnia 2020

Świeżo co zamówiłam i będę testować jego wszechstronne działanie

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl