Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

REZORCYNA na trądzik i przebarwienia

Dostępność:: średnia ilość
Cena:: 6,25 zł 6.25
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: D85E-340FC_20180521112027

Opis

Rezorycyna to substancja chemiczna, mająca zastosowanie zarówno w kosmetyce i jak i medycynie.

Znana jest jako składnik rozjaśniający przebarwienia i udrażniający ujścia gruczołów łojowych.

Ma działanie głównie antyseptyczne, przeciwbakteryjne, oraz  złuszczające. Roztwór na bazie rezorcyny, jest stosowany jako peeling do twarzy i ciała, a także wykorzystywany jako składnik płynu złuszczającego do cer trądzikowych - roztworu Jessnera. Preparaty z rezorcyną mają działanie ściągające i bakteriobójcze oraz regulują wydzielanie łoju, w mniejszych stężeniach zmiękczają, w większych- złuszczają.

Rezorcynę możemy odnaleźć również w składzie preparatów do włosów, głównie w farbach do włosów, szamponach przeciwłupieżowych, oraz środkach wspomagających porost włosów.

Ze względu na swoje działanie drażniące, rezorcyna stosowana jest w ograniczonych stężeniach. Maksymalne stężenie w preparatach kosmetycznych to 5%, w środkach do pielęgnacji włosów- 0,5%. Maksymalne stężenie złuszczające do stosowania w domu to 15%.

 

DZIAŁANIE

  • przeciwłojotokowohamuje wydzielanie łoju
  • udrażnia ujścia gruczołów łojowych i mieszków włosowych
  • wygładza drobne wgłębienia i blizny potrądzikowe usuwa przebarwienia Działa przeciwłojotokowo, przeciwgnilnie, przeciwzaskórnikowo. Usuwa przebarwienia i małe blizny.

 

W małych stężeniach- 1-5%- działa zmiękczająco na naskórek , w większych- 5-15%- umiarkowanie keratolitycznie, w większych silnie złuszczająco.

Substancja może wywołać ostrą reakcję alergiczną. Najczęściej stosowana jest miejscowo w formie roztworu alkoholowego i wodno-alkoholowego. Długotrwale używana rozjaśnia przebarwienia potrądzikowe.

 

ZASTOSOWANIE:

  • jako składnik roztworów stosowanych w zabiegach kosmetycznych, m.in. w płynie Jessnera
  • w leczeniu trądziku i wyprysków

 

Zastosowana na duże powierzchnie skóry ulega wchłonięciu do krwiobiegu i może wywołać zatrucie typowe dla fenoli . Stosowana jednak miejscowo i rozsądnie jest bezpieczna.

INCI: Resorcinol

Właściwości fizyko-chemiczne:

  • Postać: krystaliczny proszek
    Kolor: bezbarwny do lekko brązowego, po ekspozycji na swiatło i powietrze zmienia barwę na czerwoną
  • Zapach: charakterystyczny
    Rozpuszczalny:  w wodzie i etanolu
    Może powodować alergie - szkodliwy przy aplikacji na duże powierzchnie ciała

 

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem i wilgocią, przechowywać w w temperaturze od 5oC do 25oC.

 

 

 

Literatura:

1.           ↑ Rezorcyna ( pol. ) European chemical Substances Information System . IHCP . [dostęp 2010-07-10].

2.           ↑ Dr Henryk Różański: Acne "Przewodnik terapeutyczny" ( pol. ). [dostęp 2010-06-16].

3.           ↑ W. Grzybowska, G. Młynarczyk, A. Młynarczyk, E. Bocian i inni. [Estimation of activity of pharmakopeal disinfectants and antiseptics against Gram-negative and Gram-positive bacteria isolated from clinical specimens, drugs and environment]. „Med Dosw Mikrobiol”. 59 (1), ss. 65-73 (2007). PMID 17601033 .

 

 

 

 



 

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl