FAQ

WSZYSTKO O

DERMA ROLLERZE FAQ

zobacz..

Newsletter

MLECZAN SODU

Substancje nawilżające
4.5
PLN
MLECZAN SODU
MLECZAN SODU 1 5
Cena:: 4,50 zł
Cena netto: 3,66 zł
szt. Zyskujesz 0 pkt [?]

Podstawą gładkiej, miękkiej i elastycznej skóry jest jej właściwe nawilżenie. Jedna piąta całego zapasu wody, jaki znajduje się w organizmie, jest zmagazynowana w skórze, z czego aż 12-13 % w naskórku.

W przypadku obniżenia tego poziomu skóra staje się szorstka, łuszczy się, gorzej się regeneruje. Z czasem zaburzeniu ulegają procesy odnowy włókien kolagenowych i elastynowych, co prowadzi do starzenia się skóry, w rezultacie czego zmniejsza się jej napięcie i pojawiają się zmarszczki. 

Dlatego absolutnie konieczne jest stosowanie skutecznych emolientów, jak choćby prezentowanego mleczanu sodu.

Mleczan sodu jest wodnym roztworem soli sodowej kwasu L-mlekowego,  otrzymanym w procesie fermentacji cukrów z udziałem bakterii kwasu mlekowego ze znanego nam doskonale rodzaju Lactobacillus.

Już sam kwas mlekowy jest bardzo skutecznym składnikiem odmładzającym, substancją wchodzącą w skład NMF, naturalnie występującą w skórze.

Mleczan sodu jest doskonałym emolientem, podnoszącym nawilżenie naskórka aż do 90%. Porównując go do innych znanych nawilżaczy, zajmuje drugie miejsce w rankingu skuteczności, ustępując jedynie kwasowi hialuronowemu: 

  • Kwas hialuronowy: 388
  • Mleczan sodu: 84
  • Sód PCA: 60
  • Gliceryna: 40
  • Sorbitol: 21

 

Jego podstawową funkcją jest hamowanie rozwoju mikroorganizmów, działa silnie antybakteryjnie, przeciwtrądzikowo i łagodzi stany zapalne.

Mleczany mogą zmniejszać produkcję tyrozynazy, a tym samym zapobiegać i zmniejszać przebarwienia skóry, będąc  bezpiecznym i efektywnym składnikiem wybielającym.

Dodatkowo. mleczan sodu może być skutecznie stosowany do zmniejszania widoczności plam starczych i piegów.

Mleczan sodu ma właściwości bakteriostatyczne, co oznacza, że włączenie go do formulacji kosmetycznej powoduje jej zakonserwowanie.

Składnik zwiększa poziom ceramidów w skórze, poprawiając jej nawilżenie i zdolności  ochronne.

Stosowany także jako regulator pH.

W połączeniach z kwasem mlekowym znalazł zastosowanie w wielu produktach przeciwstarzeniowych, przeznaczonych do odnowy i regeneracji skóry.

 

Jest łagodnie działającym, wielofunkcyjnym składnikiem, który wprowadzony do formulacji kosmetycznej oferuje wiele korzyści: 

  • Ułatwia produkcje własnych mydeł
  • Ze względu na gładka strukturę i dobry "poślizg" zmniejsza "tępość" przy nakładaniu żeli i produktów beztłuszczowych, dając wrażenie dobrego silikonu
  • Zmniejsz tłustość olejów i maseł, a także zwiększa ich właściwości nawilżające dzięki przedłużaniu ich łańcucha węglowego
  • Silnie podnosi nawilżenie skóry, zarówno w produktach nakładanych na skórę, jak i tych zmywanych jak produkty do mycia.
  • Dzięki właściwościom antybakteryjnym ma właściwości konserwujące
  • Redukuje podrażnienie i podnosi efektywność działania kwasów AHA i BHA
  • Istotnie zwiększa skuteczność i szybkość działania witaminy C i jej pochodnych, szczególnie w zakresie ich właściwości wybielających.

 

Zastosowanie: 

  • produkty nawilżające do skóry twarzy i ciała
  • dodatek do gotowych preparatów do mycia
  • dodatek do szamponów, szczególnie w przypadku suchej czy łuszczącej się skóry głowy
  • jako regulator pH w samorobionych kosmetykach
  • dodatek zwiększający nawilżenie i komfort stosowania maseczek
  • w domowej produkcji mydeł

 

Skład:  Sodium Lactate 60% (izomer L+ - 97%)

Ciężar właściwy: 1,32 g/cm3 w temp. 20oC , pH 7

Sugerowane stężenie:  0,1 – 5% , do regulacji pH do 0,5%

Właściwości fizykochemiczne: 

  • bez zapachu
  • rozpuszczalny w wodzie
  • żółtawy płyn

 

Przechowywanie: 

  • w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu, produkt jest silnie higroskopijny
  • mleczan sodu jest regulatorem pH, zwiększa pH w kierunku alkalicznym poza fizjologiczną wartość w zakresie 5,5 -6,5.

 

W przypadku stosowania wyższych stężeń sprawdzić wartość pH gotowej formulacji.

 

Opinie o produkcie (1)

Agnieszka Majewska
14 maja 2012

Niesamowity :-) świetnie nawiżla! Dziekuję bardzo za możlwiość przetestowania mleczanu. Sama pewnie bym się na niego nei zdecydowała - teraz wiem, że na stałe z kwasem hialuronowmym zagoszczą w mojej pielegnacji :-) Swietny do alsamów, kremów, oleku ( moje skórki przy paznokciach pokochały mleczan + oliwke :) ) Polecam!


Submit

Współpraca z blogerkami kosmetycznymi

Zapraszamy do współpracy blogerki    więcej...      

 

 

Wersje językowe

Koszyk

produktów:: 0

wartość:: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Bezpłatna wysyłka

BEZPŁATNA WYSYŁKA 

OD 299 PLN

zobacz..

Certyfikat

Opinie klientów

OPINIE

KLIENTÓW

 

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl