Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

MIKRONIZOWANY TLENEK CYNKU ochrona na dzień

mikronizowany tlenek cynku
  • promocja
Dostępność:: średnia ilość
Cena:: 4,97 zł 5,95 zł 4.97
Cena netto: 4,04 zł 4,84 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
* - Pole wymagane
Ocena: 1
Producent: -
Kod produktu: 82A4-86814

Opis

Tlenek cynku to naturalnie występujący minerał, w kolorze białym, stosowany w kosmetyce jako filtr promieni UV, substancja silnie gojąca podrażnienia skóry oraz pigment w kosmetykach kolorowych.

Promienie UV aktywują procesy oksydacyjne, w wyniku których powstają wolne rodniki, które są główną przyczyną starzenia się skóry tzw. fotostarzenia. Dowodem na rzeczywiste szkodliwe działanie promieniowania UV jest fakt, że zmiany fotostarzeniowe pojawiają się w pierwszej kolejności na odkrytych partiach ciała.

Proces starzenia skóry jest procesem naturalnym, ale w odróżnieniu od typowych zmian związanych z wiekiem, objawy fotostarzenia można istotnie zmniejszać, a nawet cofać.

Promieniowanie UV dzieli się na:

  • promieniowanie UVB o długości fal 290- 320 nm, które stanowi tylko 5% całego promieniowania UV, jakie dociera do powierzchni ziemi. Jest to promieniowanie powierzchniowe, wywołujące w krótkim czasie pojawianie się rumienia i oparzeń posłonecznych skóry.
  • promieniowanie UVA o długości fal 320-400 nm, stanowi pozostałe 95% promieni UV. Promieniowanie UVA  ma możliwość penetrowania tkanek, aż do warstw skóry właściwej. Uszkodzenia kumulują się, a efekty są widoczne dopiero po wielu latach.


Uszkodzenia powodują degradację włókien kolagenu i elastyny, utratę jędrności, sprężystości i gęstości skóry oraz przedwczesne, głębokie zmarszczki. Pojawiają się wyraźnie widoczne naczynia krwionośne, przebarwienia, osłabieniu ulegają zdolności regeneracyjne skóry, uszkadzany jest prawidłowy kod DNA komórki.

Promieniowanie UVA jest jednakowo intensywne przez cały rok, bez względu na pogodę, nie blokują go ani chmury, ani szyby okienne..

Dlatego tak ważna jest ciągła ochrona, a tlenek cynku ma bardzo szerokie spectrum ochrony. Poziom ochrony zależy od stężenia tlenku w preparacie i daje bardzo dobrą, stabilna  ochronę, zarówno przed promieniowaniem UVB jaki UVA.

 

Cynk jest bardzo aktywnym pierwiastkiem, a jego gojące właściwości stosowano w maściach leczniczych już w czasach starożytnych. Także obecnie cynk jest podstawowym składnikiem maści i kremów, stosowanych  w przypadku drobnych uszkodzeń skóry, oparzeń czy trądziku młodzieńczego.

Poza działaniem ochronnym i gojącym, w kosmetyce wykorzystuje się także jego właściwości przeciwbakteryjne oraz ściągające. Preparaty cynkowe chronią skórę przed działaniem związków wywołujących stany zapalne. Cynk w postaci zjonizowanej działa także korzystnie na budowę włosów i skóry, a jego niedobory cynku powodują wystąpienie zmian skórnych, takich jak łojotok i trądzik. Uzupełnienie aplikacji o ten składnik natychmiast reguluje poziom wytwarzanego sebum, oczyszcza skórę, zmniejsza pory, łagodzi stany zapalne i redukuje liczbę nowych zaskórników.

 

Wg ostatnich badań cynk wpływa korzystnie na budowę skóry, w tym na metabolizm kolagenu, regenerację tkanek oraz odpowiada za wzrost włosów i paznokci.

Cynk ma zdolność zwiększania elastyczności skóry, a tym samym redukcji oznak jej starzenia się. Dzięki tym właściwościom, a także udowodnionym działaniem antyoksydacyjnym, cynk ma zdolność zwiększania elastyczności skóry, co jest wykorzystywane w kosmetykach przeciwzmarszczkowych i antycellulitowych.

 

Najnowsze badania wykazują, że cynk i sole cynku (glukonian cynku  i siarczan cynku) charakteryzują się wysoką skutecznością w leczeniu trądziku zapalnego, jak również aktywnością bakteriostatyczną wobec Propionibacterium acnes.

 

Działanie ochronne tlenku cynku polega na absorbowaniu i odbijaniu szkodliwego promieniowania. Ze względu na właściwości ochronne w całym spektrum UVA, polecany jest  szczególnie do codziennej ochrony.

Nasz tlenek cynku jest mikronizowany, co pozwala na zastosowanie niższego stężenia do osiągnięcia oczekiwanego efektu, a także mniejszego efektu pobielenia w porównaniu z tradycyjnym tlenkiem.Ma właściwości amfofilowe – korzystniej jest go łączyć z fazą wodną, co pozwala ograniczyć ilość fazy olejowej w kremie, który docelowo nie jest tłusty i nie powoduje świecenia.

Wykonanie własnego preparatu fotoochronnego nie jest trudne - najprostszym sposobem jest dodanie tlenku cynku do kremów i balsamów, które są już sprawdzone i dopasowane do naszej skóry. 

Warto uwzględnić oleje i masła, takie jak masło shea, frakcja sojowa, oleje z awokado, sezamowy czy sojowy, które oferują naturalną ochronę na poziomie około 4, tylko po samodzielnym nałożeniu składnika. Użycie tych olejów w jednym preparacie z mikronizowanym tlenkiem cynku pozwala zmniejszyć jego udział w preparacie.

 

Koncentracja mikronizowanego tlenku cynku a osiągana ochrona przeciw UV:

Klasa ochronna Wskaźnik ochrony Stężenie ZnO(%)

Niska                    6-10                   3%

Średnia               15,20,25               7,5%

Wysoka                 30,50                12%

Bardzo wysoka        >50                  20%

 

Jak działa:

  • chroni przed pełnym spektrum promieniowania UVB + UVA - 1 g tlenku cynku zapewnia ochronę na poziomie 1,5 SPF – przy czym proporcja ta rośnie proporcjonalnie do stężenia
  • zapewnia najlepszą ochronę przeciwko UVA
  • jest filtrem fizycznym, działającym na zasadzie odbijania promieniowania słonecznego
  • jest fotostabilny, zapewnia długotrwałą protekcję przeciwsłoneczną, nietoksyczny i całkowicie bezpieczny
  • do 15% w formulacji nie bieli skóry
  • silnie gojąco
  • przeciwtrądzikowo
  • zwiększa elastyczność skóry
  • przeciwzmarszczkowo i antycelullitowo
  • antyoksydacyjnie
  • jest odpowiedni również w przypadku delikatnej i wrażliwej skóry.
  •  

 

Zastosowanie:

  • kremy ochronne do twarzy i szyi
  • balsamy i olejki  ochronne do ciała
  • preparaty do cery do cery trądzikowej
  • kremy lub dodatek do skóry podrażnionej czy wymagającej gojenia po zabiegach kosmetycznych
  • do cery delikatnej (dziecka) lub wrażliwej
  • kosmetyki kolorowe, pudry, szminki

 

INCI:  Zinc Oxide

czysty, mikronizowany tlenek cynku, niczym nie pokryty, bez silikonu, o cząstkach 60-80 nm.

Ma właściwości amfofilowe – preferowana jest jego dyspersja w fazie wodnej. Działa ochronnie w zakresie 290-380 nm.

Zalecana koncentracja:  3% do 25%     (do 15% nie daje efektu bielenia)

Rozpuszczalność:    nie rozpuszcza się w żadnych rozpuszczalnikach, dysperguje w fazie wodnej lub tłuszczowej. W fazie wodnej lekko podnosi pH – każde 5% o 0,5 jednostki.  W przypadku uzyskania zbyt wysokiego pH należy wyregulować go kwasem mlekowym. Stabilny w wysokich temperaturach.

Poziom ochrony: 1 g tlenku cynku zapewnia ochronę na poziomie 1,5 SPF

Przechowywanie:  w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, nie wdychać

 

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl