Wersje językowe

(22) 614 25 73info@beautyever.pl

KWAS PIROGRONOWY hit peelingów medycznych

pirogronowy.jpg
  • promocja
Dostępność:: duża ilość
Cena:: 13,49 zł 15,95 zł 13.49
ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 3A34-20928

Opis

Kwas pirogronowy jest jednym z najnowszych odkryć w dziedzinie kosmetologii. Wykonywany na jego bazie zabieg jest całkowicie bezpieczny i bezbolesny, a przy tym daje efekty bardzo zbliżone bardziej agresywnych metod złuszczania. Kwas pirogronowy, jako jeden z niewielu produktów stosowanych w kosmetologii, może być używany w przypadku skór ze zmianami ropnymi oraz siecią rozszerzonych naczyń, w obu przypadkach przynosząc spektakularne efekty. Dzięki właściwościom sebostatyczneym i antymikrobowym, znajduje zastosowanie w zabiegach przeciwtrądzikowych.

 

Kwas pirogronowy to alfa-ketokwas obecny w naturze w jabłkach i sfermentowanych owocach, mający właściwości:

  • sebostatyczne – reguluje wydzielanie sebum w przypadku skóry łojotokowej i trądzikowej
  • komedolityczne (przeciwzaskórnikowe)- ułatwia usuwanie istniejących zaskórników, zapobiega powstawaniu nowych
  • antybakteryjne – działa bakteriostatycznie
  • złuszczające - zmniejsza przyleganie komórek naskórka, powoduje utratę łączności między komórkami, usuwa pogrubiałą warstwę rogową naskórka
  • odmładzające skórę - stymuluje syntezę kolagenu na poziomie skóry właściwej – działa intensywniej niż kwas glikolowy, efekty są porównywalne z działaniem kwasu TCA
  • działa rozjaśniająco i zwiększa świetlistość skóry

 

Jak działa kwas pirogronowy:

  • oczyszcza i zmniejsza łojotok
  • likwiduje zaskórniki
  • przyśpiesza gojenie stanów zapalnych
  • skóra po zabiegu jest napięta, rozjaśniona,
  • zwiększa gęstość skóry
  • wygładza zmarszczki
  • zamyka rozszerzone pory

 

Wskazania do stosowania:

  • skóra łojotokowa, łojotok z trądzikiem zaskórnikowym- trądzik w fazie aktywnej
  • blizny potrądzikowe
  • umiarkowane fotostarzenie, drobne zmarszczki
  • zaburzenia pigmentacji, melasma
  • rogowacenie słoneczne lekkiego stopnia, rogowacenie przymieszkowe

  

Przeciwwskazania do stosowania:

  • opryszczka(opryszczka nawrotowa)
  • poważne stany zapalne skóry
  • atopowe zapalenie skóry
  • łuszczyca
  • zabiegi chirurgiczne na twarzy do dwóch miesięcy wstecz, także alergie na substancje stosowane w peelingu

 

Dla dociekliwych:

Co to jest kwas pirogronowy?

Kwas pirogronowy to alfa-ketonokwas o trzech atomach węgla (CH3CO-COOH), różni się on od kwasu mlekowego (alfa-hydroksykwas), z którym jest w fizjologicznej równowadze, poprzez obecność grupy ketonowej w pozycji alfa zamiast grupy hydroksylowej. Kwas pirogronowy jest obecny w naturze (jabłka, sfermentowane owoce, ocet) i posiada właściwości sebostatyczne, dermoplastyczne i antymikrobowe.

W stężeniach powyżej 50% kwas pirogronowy ma bardzo silne działanie i szybciej penetruje w skórę. Siła kwasu pirogronowego może zależeć od natury chemicznej stosowanego rozpuszczalnika, a w szczególności od ilości wody, która jest w stanie zmniejszyć siłę kwasu i samego rozpuszczalnika. 
Kwas pirogronowy stosowany w stężeniach niższych od 50% i pozostawiany na skórze krócej niż 1-2 min., pozwala na wykonanie peelingu powierzchniowego. Jeżeli nakłada się więcej niż jedną warstwę i pozostawia na skórze dłużej niż 2-3 min., może pojawić się efekt zbielenia "frost" (nawet przy stężeniach poniżej 50%), który określa poziom penetracji na poziomie warstwy brodawkowatej.

Na poziomie naskórka kwas pirogronowy zmniejsza przyleganie pomiędzy korneocytami co powoduje utratę łączności między komórkami kolczystymi (akantoliza) i w następstwie następuje ścienienie warstwy rogowej. Działa rozjaśniająco i zwiększa świetlistość skóry.


Na poziomie mieszka włosowo-łojowego kwas pirogronowy ma wysokie właściwości penetracyjne i bakteriostatyczne (znacząco obniża miejscowe pH) oraz działanie komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), redukujące przyleganie keratynocytów ścianki gruczołu. Ma silne działanie regulujące sebum i zmniejszające tłustość skory łojotokowej i trądzikowej.


Na poziomie skóry właściwej stymuluje powstawanie kolagenu. Stymulacja i ponowne modelowanie skóry właściwej (neosynteza glikoprotein, kolagenu i włókien elastyny) są intensywniejsze niż po peelingach glikolowych, są one natomiast porównywalne do tych po peelingu TCA. Zestawienie badań histologicznych skór poddawanych działaniu różnych substancji aktywnych zawartych w peelingach wykazało, że kwas piorogronowy powoduje zaczerwienienie porównywalne z tym po zabiegu kwasem glikolowym (bardzo delikatny rumień) oraz podobnie jak po zabiegu TCA, pobudza produkcję nowego kolagenu, która jest większa niż po peelingach kwasem glikolowym. W odróżnieniu od TCA, kwas pirogronowy nie wywołuje dyskomfortowych dla pacjenta defektów estetycznych (pojawienie się krost i utrzymującej się ciemnej pigmentacji).

Zespół badawczy pod kierownictwem dr Moya wykazał na przykładzie biopsji otrzymanych ze skóry, poddawanej rozmaitym peelingom chemicznym (kwas glikolowy, mlekowy, pirogronowy, trójchlorooctowy, fenol, roztwór Baker-Gordona), że komórkowe nacieki zapalne i martwica skórna wywołane przez kwas pirogronowy są porównywalne do tych po zastosowaniu TCA.
Z klinicznego punktu widzenia kwas pirogronowy jest lepiej tolerowany przez pacjentów gdyż wywołuje tylko delikatny rumień i nie powoduje zmian pigmentacyjnych takich jak w przypadku TCA.
Kwas pirogronowy oprócz właściwości dermoplastycznych i keratolitycznych posiada również właściwości sebostatyczne i antymikrobowe, dlatego znajduje zastosowanie w zabiegach na photoaging, powierzchniowe zmarszczki, miejscowe hiperpigmentacje, keratozę trądzikową, dyskeratozy i hiperkeratozy, łojotokowe zapalnie skóry, trądzik w fazie aktywnej i powierzchniowe blizny potrądzikowe.

Kwas pirogronowy zastosowany w większym stężeniu i pozostawiony na dłuższy okres czasu   powoduje penetrację na poziomie warstwy brodawkowatej skóry właściwej. Na poziomie naskórka kwas pirogronowy działa przeciwzaskórnikowo, rozjaśnia, poprawia koloryt skóry, działa antybakteryjnie i zmniejsza grubość warstwy rogowej.

Na poziomie skóry właściwej pobudza do produkcji kolagenu i elastyny czyli włókien odpowiedzialnych za młody wygląd skóry.

Kwas pirogronowy działa sebostatycznie czyli hamuje nadmiar wydzielania sebum. Jest to bardzo ważne zwłaszcza u osób z cerą tłustą i trądzikową. Taki kwas to świetna alternatywa dla świecącej się i zanieczyszczonej skóry, ponieważ nadmiar sebum to idealne środowisko do rozwoju wielu bakterii, szczególnie tych odpowiedzialnych za  zmiany trądzikowe.

 

Wraz z upływem lat skóra staje się wiotka, pomarszczona, brak jej napięcia i elastyczności. To wszystko sprawa kolagenu i elastyny, których to z każdym rokiem nam ubywa. Należy wówczas pobudzić fibroblasty do produkcji włókien kolagenowych i elastyny. Kremy do codziennej pielęgnacji nie zawsze są wystarczające, można powiedzieć nawet, że są za słabe. Natomiast kwas pirogronowy dociera do skóry właściwej i pobudza fibroblasty do pracy. 

Kwas pirogronowy działa antybakteryjnie, znacznie obniża pH skóry, dzięki czemu pomaga leczyć trądzik i dokładnie usuwa zanieczyszczenia.

Zmniejsza przyleganie komórek naskórka, rozluźnia ich połączenia dzięki czemu warstwa rogowa jest cieńsza, a nasza skóra ulega odnowie, staje się naturalnie gładka i dosłownie promienieje. Koloryt skóry wyrównuje się, a plamy i przebarwienia są mniej widoczne. 

Należy zwrócić uwagę na to, że ze względu na swoje wyjątkowe właściwości kwas pirogronowy, jako jeden z niewielu produktów stosowanych w kosmetologii, może być użyty w przypadku skór ze zmianami ropnymi oraz siecią rozszerzonych naczyń.

 

Wybór peelingu zależy od patologii i rodzaju skóry. W zależności od problemu skórnego można wykonać peeling o odpowiednim stężeniu kwasu pirogronowego:

  • Peeling pirogronowy 40%- zaczerwienienie skóry u osób z policytemią, łojotokowe zapalenie skóry, chloazma, hiperpigmentacje pozapalne i potrądzikowe, trądzik w fazie aktywnej
  • Peeling pirogronowy 50% - trądzik, skóra łojotokowa
  • Peeling pirogronowy 60% - fotostarzenie, blizny potrądzikowe, keratozy trądzikowe, dyskeratozy, hiperkeratozy.
  • Takie wysokie stężenia muszą być wykonywane przez profesjonalistów, ze względu na ryzyko powikłań.

INCI: Pyruvic acid (kwas pirogronowy)

Zalecana koncentracja: do 25% 

Właściwości fizyko-chemiczne:

  • Postać: płyn
  • Kolor: żółto- bursztynowy
  • Rozpuszczalność: w wodzie, alkoholu 
  • Gęstość w temp. 25°C 1,24 - 1,26 g/cm3
  • pH (90 g/l, 20°C) -1,2 
  • WSKAZANA FOTOPROTEKCJA !!!

 

Badania:

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl