Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

KWAS KOJOWY przebarwienia precz!

Dostępność:: duża ilość
Cena:: 5,95 zł 5.95
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 2.68571
Producent: -
Kod produktu: A9E4-8789D

Opis

Kwas kojowy jest uznawany za jedną  z najskuteczniejszych substancji do walki z  problemem nadmiernej pigmentacji. Usuwa przebarwienia poprzez inhibicję tyrozynazy, enzymu biorącego udział w procesie tworzenia melaniny. Mechanizm działania kwasu kojowego jest podobny do działania hydrochinonu, jednego z najbardziej skutecznych składników do likwidacji przebarwień posłonecznych, hormonalnych czy tzw. plam starczych.

Kwas kojowy uzyskiwany jest jako produkt uboczny metabolizmu grzybów gatunku Aspergillus oryzae. Firmy kosmetyczne stosują najczęściej kwas powstały jako produkt uboczny fermentacji ryżu w produkcji japońskiego wina ryżowego, czyli sake. 

Aby zwiększyć skuteczność wybielającą kwas kojowy można łączyć z innymi substancjami o działaniu wybielającym jak arbutyna, witamina C, kwas fitowy, kwas laktobionowy, glukonolakton, kwas glikolowy itp.

Występuje w wielu preparatach kosmetycznych m.in. Neostrata.

Istnieją mocne badania, zarówno in vitro jak i in vivo dowodzące skutecznego działania kwasu kojowego w hamowaniu produkcji melaniny. Testy kliniczne wykazują 75% bardzo dobrych i dobrych rezultatów po stosowaniu 2 razy dziennie przez 5 tygodni. Działanie kremu widoczne jest już po kilku użyciach. Preparaty z kwasem nie wywołują podrażnień.  Można stosować jako przedłużenie efektów peelingu. Kwas daje najlepsze efekty na jasnej cerze z problemem miejscowej hiperpigmentacji. 

Kwas kojowy wykazuje także działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Działa przeciwzmarszczkowo i nawilżająco. Może działać alergizująco – najlepiej przed użyciem wykonać próbę.

 

Jak działa kwas kojowy: 

  • usuwa przebarwienia pigmentacyjne
  • plamy starcze, plamy potrądzikowe, przebarwienia po lekach hormonalnych
  • nawilża i wygładza skórę
  • poprawia koloryt i strukturę skóry
  • usuwa objawy fotostarzenia skóry,
  • usuwa przebarwienia po wakacjach, u osób nadużywających solarium
  • rewitalizuje skórę

 

Zastosowanie : 

  • przebarwienia pozapalne
  • przebarwienia wywołane przyjmowaniem hormonów
  • wywołane nadmierną liczbą melanocytów w naskórku
  • plamy starcze
  • piegi
  • skóra o szarym odcieniu czy nierównym kolorycie
  • po urlopie w celu rozjaśnienia skóry po nadmiernym opalaniu

 

INCI: Kojic Acid

Zalecana koncentracja: 1 do 6%. 

Ciężar nasypowy: 0,62 g/ml

Właściwości fizykochemiczne: 

  • drobny proszek
  • kolor biały
  • zapach specyficzny
  • rozpuszczalny w wodzie i etanolu

 

Przechowywanie:

  • w temperaturze pokojowej
  • w suchym miejscu

 

 

Literatura:

 

 

 

 

 

 

 

Opinie o produkcie (2)

22 lutego 2015

Kwasu używam jako tonik w stężeniu 1%,czyli 1,5g kwasu na 150 ml wody destylowanej lub hydrolatu różanego.Buzię przecieram dwa razy dziennie.Czy zauważyłam efekty? Jedno jest pewne-tonik nie wysusza ani nie ściąga skóry i fajnie oczyszcza.

26 lutego 2019

Dobry produkt, choć sporo trzeba sie namęczyć, żeby udało sie go rozpuścić.

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl