Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

KWAS AZELAINOWY hit zabiegów kosmetycznych

Dostępność:: duża ilość
Cena:: 5,98 zł 5.98
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 2.96327
Producent: -
Kod produktu: 9952-42594

Opis

Kwas azelainowy (AZA) to odkrycie kosmetyczne, które zdobywa coraz większą liczbę zwolenników.

Podkreśla się jego działanie w terapii trądziku pospolitego – badania pokazały, że w rezultacie 2-3 miesięcznej terapii 20% kwasem azelainowym dochodzi do zmniejszenia bakteryjnej kolonizacji mieszków włosowych w ponad 97%. Dużą zaletą składnika jest brak zwiekszenia odporności bakterii w trakcie długotrwałego stosowania. , różowatego i przebarwień skóry.

Stanowi alternatywa do kwasu migdałowego i glikolowego, w przypadku ich nietolerancji.

Kwas azelainowy jest występuje naturalnie w ziarnach zbóż i charakteryzuje się skutecznym działaniem w leczeniu wielu trudnych do wyleczenia schorzeń skórnych.

  • Ma silne działanie przeciwbakteryjne – działa zarówno w środowisku bakterii beztlenowych jak i tlenowych.
  • Kwas azelainowy wykazuje też znaczny wpływ na keratynocyty i proces rogowacenia naskórka, leczy zapalenie mieszków włosowych.
  • Jako silny antyoksydant neutralizuje wolne rodniki, które są silnymi mediatorami procesów zapalnych.
  • Kwas azelainowy jest skutecznym inhibitorem tyrozynazy, enzymu odgrywającego kluczową rolę  w procesie melanogenezy, hamując powstawanie przebarwień i rozjaśniając już istniejące.
  • AZA działa bardzo skutecznie na trądzik – łagodzi już istniejące zmiany zapalne, hamuje rozwój bakterii, które są przyczyną trądziku, zapobiega powstawaniu zaskórników.
  • Stosowanie kwasu azelainowego ma działanie odmładzające, powoduje, że skóra wygląda świeżo, jest dotleniona a pory zwężone
  • zabiegi z kwasem azelainowym wpływają na spłycenie blizn potrądzikowych

 

Stosowanie kwasu azelainowego jest bardzo bezpieczne, praktycznie nie wywołuje działań ubocznych i przy tak wielokierunkowym spektrum działania stanowi doskonałą alternatywę. Rzadko może pojawić się lekkie zaczerwienie, rumień czy krótkotrwałe uczucie pieczenia.

 

Wskazania:

  • trądzik zapalny i niezapalny, z nadmiernym wydzielaniem sebum
  • rozszerzone pory, zaskórniki
  • zapalenie mieszków włosowych
  • przebarwienia – pozapalne, ostuda, melasma i inne
  • blizny potrądzikowe
  • skóra wymagająca regeneracji i odmłodzenia 
  • cera naczynkowa
  • trądzik różowaty, łuszczyca
  • skóra ze wskazaniem do peelingu, a nie tolerująca kwasu migdałowego czy glikolowego 

 

Jak działa: 

  • zmniejsza trądzik pospolity - stany zapalne również
  • redukuje trądzik zaskórnikowy i blizny potrądzikowe
  • rozjaśnia przebarwienia pozapalne
  • wybiela przebarwienia
  • redukuje drobne linie i zmarszczki
  • cofa objawy fotostarzenia
  • zmniejsza wiotkość i suchość skóry
  • reguluje sebum w przypadku skóry tłustej i łojotokowej
  • łagodzi trądzik różowaty
  • poprawia koloryt i teksturę skóry

 

Stosowanie:

  • można stosować cały rok, również latem, przy przestrzeganiu ochrony przed UV
  • w serii 5-10 zabiegów co 2-4 tygodnie w zależności od nasilenia zmian – 2 razy do roku
  • jako kuracja jednorazowa
  • doskonałe efekty osiąga się w terapii łączonej z np. witaminą C


INCI: Kwas azelainowy 100%

Zalecane dozowanie: 5- 25%

Do przeprowadzenia peelingu zalecamy min. 16% stężenie kwasu azelainowego przy pH 3,0. Minimalne stężenie kwasu azelainowego hamujące bakterie odpowiedzialne za występowanie trądziku -Propionibacterium acnes - 1,25%, a min. stęż. hamujące Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) -2,5%. Można także dodać do kremu w stężeniu do 20% po uprzednim rozpuszczeniu w jak najmniejszej ilości rozpuszczalnika.

 

Właściwości fizykochemiczne: 

  • Postać : białe płatki
  • Zapach: charakterystyczny
  • Rozpuszczalność: słabo rozpuszczalny w wodzie - na poziomie 2,4g/l w temp. 20oC, lepiej rozpuszcza się  w gorącej wodzie,
  • dobrze rozpuszczalny w glikolach – propylenowym, polipropylenowym, dwupropylenowym, butylenowym, PEG-u.
  • Mieszaninę kwasu i glikolu można podgrzać w celu szybszego rozpuszczenia się kwasu.

 

Przechowywanie:  w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu

 

 

 

 

Opinie o produkcie (2)

17 lutego 2016

Stosowałam do peelingów kwasowych w stężeniu 23% rozpuszczany w propanediolu, co 1,5 tyg. Na świeże przebarwienia działa bardzo dobrze, niestety, tych starszych, powyżej trzech miesięcy, nic nie ruszy, chyba tylko czas. Z kolei jest to jeden z najłagodniejszych kwasów z jakimi miałam do czynienia, więc polecam początkującym i osobom, które boją się podrażnienia. Delikatnie peelenguje, więc skóra jest gładka i ma ładniejszy koloryt, za to nie grozi nadmiernym wysuszeniem, łuszczeniem czy poparzeniami.

26 lutego 2019

Nie dało rady w ogóle rozpuścić go w wodzie, nawet gorącej, a miałam wielkie nadzieje co do tego kwasu.

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl