Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

CARBOMER zagęstnik i modyfikator reologii

Dostępność:: na wyczerpaniu
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena:: 13,50 zł 13.50
Cena netto: 10,98 zł
ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: 7A31-9976B

Opis

UWAGA: Carbomer jest niedostępny do odwołania

 

Substancje zagęszczające stanowią bardzo ważna grupę wśród surowców biorących udział w tworzeniu nowych formulacji, nie tylko ze względu na zmianę lepkości, ale także na poprawę stabilności produktu oraz jego odczucia aplikacyjnego.

Do grupy najbardziej znanych zagęszczaczy do fazy wodnej należa  naturalne hydrokoloidy, stosuje się też otrzymane syntetycznie carbomery, który powstają w wyniku reakcji polimeryzacji kwasu akrylowego.

Carbomer ma postać białego proszku, który miesza się z wodą oraz mieszaninami wodno-alkoholowymi tworząc roztwory o wysokiej lepkości i kwaśnym odczynie. Największą lepkość po dodaniu carbomeru, wykazują roztwory w zakresie pH 6-7,5.

 

Funkcja w kosmetyku, jaką pełni carbomer to modyfikator reologii (wpływa na konsystencję preparatu), zagęstnik, który zagęszcza preparat w odpowiednim pH.  Najlepiej nadaje się do emulsji i żeli kosmetycznych.

 

Przy stosowaniu karbomeru w kosmetykach należy pamiętać, że rozwija się w odpowiednim pH, a więc żeby karbomer mógł zwiększyć lepkość preparatu należy doprowadzić kosmetyk do odpowiedniego pH, bo tylko wtedy carbomer skutecznie zagęści preparat.

 

Zastosowanie:

  • przygotowanie i stabilizacja kremów, lotionów
  • stabilizator emulsji, regulatory lepkości
  • kosmetyków do pielęgnacji włosów, skóry, paznokci, makijażu

 

INCI: Carbomer-  parametry jakościowe zgodne z Farmakopea Européenne

Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie, alkoholu 

Przygotowanie: carbomer należy dodawać powoli, ciągle mieszając i unikając aglomeracji cząstek produktu. Carbomer można także rozproszyć, dodając go bezpośrednio do olejów.

  • Lepkość w 25oC:  54000 mPa.s
    pH (roztwór 0,5 %) 3,10

Zalecane stężenie: 0,05 - 1,00%  

Przechowywanie: produkt higroskopijny, przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki::

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl