EKSTRAKT Z JAGÓD ACAI potężny antyoksydant
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Ta mała jagoda palmy brazylijskiej o głębokim purpurowym kolorze jest niezwykle potężnym źródłem antyoksydantów, zawierającym m.in. kwas ferulowy i epikatechiny.
Opierając się na badaniach in vitro, stwierdzono, że jagody acai mają większy potencjał antyoksydacyjny niż żurawina, malina, truskawka czy nawet czarna jagoda.
Ze względu na miejsce występowania jest ona jednak bardziej popularna w krajach Ameryki Północnej niż w Europie.
W badaniach potwierdzono, że może być skuteczna w redukowaniu i eliminowaniu zmarszczek.
Poza wspomnianym kwasem ferulowym i epikatechinami, jagody acai są bogatym źródłem składników odżywczych dla skóry jak witamina C, witamina E, kompleks witamin B – B1, B2, B3, fosfor, wapń, potas, żelazo, białka, oleje Omega i oczywiście niezwykle cenne w kosmetyce polifenole.
Polifenole, zawarte w ekstrakcie to naturalne przeciwutleniacze, które chronią przed słońcem, zanieczyszczeniami, spalinami i dymem tytoniowym.
Są skuteczną bronią przeciwko wolnym rodnikom, odpowiedzialnym za starzenie się skóry.
Wykazują wielokierunkową aktywność biologiczną - poza neutralizacją wolnych rodników, chronią przed utlenianiem lipidów spoiwa międzykomórkowego i wywierają korzystny wpływ na syntezę kolagenu.
W głębszych warstwach naskórka aktywują enzymy i wpływają na stan naczyń krwionośnych, poprawiając krążenie w skórze.
Działając jednak przede wszystkim przeciwrodnikowo, są doskonałym, naturalnym filtrem promieniochronnym, zwłaszcza wobec promieni UVA uszkadzających skórę właściwą.
Ekstrakt z jagody acai tworzy na skórze warstewkę ochronną – skóra wygląda zdrowiej. Ekstrakt ma lekkie działanie ściągające i pomaga goić niewielkie uszkodzenia skóry.
Jak działa ekstrakt z jagody acai:
- ma zdolność odmładzania komórek i włókien kolagenowych
- silny antyoksydant, naturalny filtr przeciwsłoneczny
- zapobiegawczo przeciwko rakowi skóry
- poprawia mikrokrążenie i odświeża koloryt skóry
- chroni DNA komórki i chromosomy przed stresem oksydacyjnym akumulującym się z wiekiem
Zastosowanie:
- w serach i kremach przeciwstarzeniowych
- w preparatach do skóry z objawami utraty elastyczności i zmarszczkami
- prewencyjnie przed ekspozycja słoneczną
- do kremów, także gotowych kosmetyków jako antyoksydant
Skład: Extract ACAI 10% polifenoli
Zalecane stężenie: 2-3%
Ciężar nasypowy: 0,67 g/ml
Właściwości fizyczne:
- różowo-purpurowy proszek, standaryzowany na minimum 10% polifenoli
- bez zapachu
- rozpuszczalny w wodzie
Zalecenia techniczne:
- przechowywać w temperaturze pokojowej
Bibliografia:
- http://wiadomoscilekarskie.pl/pl/articles/item/18000/obrona_organizmu_przed_reaktywnymi_formami tlenu
- www.innovadex.com/PersonalCare/.../MERLOT-POLYPHENOLS
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19670868
Magdalena
Kupiłam go, ze względu na jego wielofunkcyjne działanie. Łączę go z kwasem hialuronowym i olejkiem awocado. Moja skóra zyskała ładny koloryt i nawilżenie. Na pewno będzie on stałym bywalcem mojej kosmetyczki.
Iza
Cera po użyciu ekstraktu zyskuje ładny koloryt, jest nawilżona i promienna. Poprawia elastyczność skóry. Dodaję do kremów i toników. Polecam