Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

EKSTRAKT Z WIĄZÓWKI BŁOTNEJ na trądzik

Dostępność:: duża ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena:: 5,55 zł 5.55
Cena netto: 4,51 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: C9FD-9066F

Opis

Standaryzowany ekstrakt z wiązówki błotnej – byliny należacej do rodziny różowatych, uprawianej w Azji i części Europy.

Znajduje zastosowanie w kosmetykach ze względu na jego oczyszczające i bakteriobójcze działanie. Działa też łagodząco, tonizująco i odświeżająco.

Główne składniki ekstraktu to flawonoidy: rutozyd, kwercetyna, hiperozyd, spiraeozyd i kemferol, glikozydy fenolowe: spireina i salicyna, garbniki, kwasy salicylowy, galusowy i ferulowy.

Działanie wiązówki błotnej zbliżone jest do działania ekstraktu z kory białej wierzby – obie rośliny zaliczane są do grupy roślin salicylowych. Pomimo znacznie mniejszej zawartości związków salicylowych, wiązówka nie ustępuje wierzbie pod względem bakteriobójczym i wykazuje porównywalnie wysoką aktywność przeciwbakteryjną.

Połączenie obu ekstraktów w jednym kosmetyku działa synergistycznie.

 

Preparaty z wiązówki są stosowane zewnętrznie, w przypadku zakażeń i bakteryjnych uszkodzeń skóry. Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń stwierdzono, że ekstrakty wodne w znacznym stopniu hamują wzrost Staphylococcus aureus i Propionicum acnes, czyli mikroorganizmów odgrywających kluczową rolę w rozwoju trądziku. Największą aktywność bakteriobójczą mają frakcje zawierające związki polifenolowe m. in. flawonoidy.

Wiązówka  stymuluje produkcję naturalnych antybiotyków w skórze, które normalizują istniejącą florę bakteryjną na skórze i zapobiegają zaostrzeniu zmian. Stosowanie ekstraktu łagodzi objawy trądziku, reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza pory i poprawia wygląd tłustej skóry.

Ekstrakt z wiązówki błotnej aktywuje katelicydyny – małe peptydy o właściwościach bakteriobójczych w stosunku do szerokiego spektrum drobnoustrojów. Podstawowe znaczenie ma uwalnianie aktywnego peptydu LL-37, syntetyzowanego m.in. przez keranocyty zakażonej skóry.

Katelicydyny to mediatory zapalne wywierające wpływ na podział komórek poprzez membrany komórkowe i zmianę ich przepuszczalności, co powoduje hamowanie wzrostu S aureus i P acnes..

Wyniki badań przeprowadzonych na wolontariuszach w wieku 17-41 lat wykazały pozytywny wpływ wiązówki na stan skóry trądzikowej po 28 dniach dwukrotnej aplikacji preparatu zawierającego wiązówkę w ciągu dnia.

Przedmiotem badania była emulsja zawierająca 4% stężenie ekstraktu, nakładana na skórę wolontariuszy z tendencją do trądziku.

Przeprowadzone badania udowodniły , że dwukrotna aplikacja kremu w ciągu dnia po 4 tygodniach zmniejszyła liczbę nowych zmian o 20%, wielkość porów o 21% a liczby torbieli i cyst o 40 %. Stosowanie 4% emulsji spowodowało także redukcję sebum o 12% u 71% wolontariuszy.

 

Podsumowując, badania kliniczne wskazują, że wiązówka aktywuje pozytywną odpowiedź immunologiczną w przypadku zakażeń mikrobiologicznych.

Testy przeprowadzone na ludzkich keranocytach, dowiodły, że zwiększa ona syntezę naturalnych składników przeciwbakteryjnych o 130%.

Testy in vitro 4% emulsji potwierdziły spowolnienie namnażania się P acnes i S aureus o 82-92%.   

Testy in vivo potwierdziły oczyszczenie skóry, mniej rozszerzone pory, mniej zmian zapalnych, mniejsze świecenie skóry, satysfakcjonujące 82% badanych.

 

Działanie:

  • reguluje wydzielanie serum
  • poprawia stan skóry trądzikowej
  • blokuje wzrost bakterii P acnes i S aureus
  • stymuluje naturalne peptydy o działaniu antybiotykowym
  • zmniejsza liczbę zmian trądzikowych 
  • oczyszcza skórę, działa gojąco, zmniejsza pory
  • łagodzi i odżywia
  • tonizuje i odświeża

 

Zastosowanie:

  • preparaty do pielęgnacji skóry trądzikowej
  • preparaty do oczyszczania twarzy
  • dodatek do szamponów i odżywek do włosów
  • toniki, żele do twarzy i ciała

 

INCI: Spiraea (Filipendula) ulmaria extract

Ekstrakt z wiązówki błotnej 0,20% kwasu salicylowego 

Pochodzenie: Europa, Azja

Ciężar nasypowy: 0,55 g/ml

Właściwości fizykochemiczne:

  • Wygląd: jasnobrązowy, drobny proszek
  • Zapach: charakterystyczny
  • Zalecane dozowanie: 2-5%
  • Gęstość: 0,5 g/ml
  • Wielkość cząstek: 500 mikronów
  • Rozpuszczalny w wodzie 
  • pH 4–6 (roztwór 10g/l) 

 

Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, w suchym, ciemnym miejscu

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki::

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl