Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

RUTYNA do cery naczynkowej

Dostępność:: duża ilość
Cena:: 5,73 zł 5.73
Cena netto: 4,66 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
* - Pole wymagane
Ocena: 2.8
Producent: -
Kod produktu: 1B79-8831A

Opis

Rutyna to  flawonoid pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z kwiatów perełkowca japońskiego lub z ziela gryki, w których występuje w dużych ilościach. Po raz pierwszy rutyna została wyizolowana z ziela ruty ogrodowej i stąd pochodzi jej obecna nazwa. Czasami jest nazywana błędnie witaminą P lub B13.

Jak większość flawonoidów ma właściwości wzmacniające i uszczelniające naczynia krwionośne. Działają one podobnie jak witamina C, która wzmacnia większe naczynia krwionośne.

Natomiast bioflawonoidy uszczelniają wrażliwe ścianki drobniutkich, mikroskopijnych kapilarów zaopatrujących pojedyncze komórki oraz zwalczają atakujące je czynniki chorobotwórcze. 

Rutyna pozostaje w doskonałej synergii z witaminą C, hamując proces jej utleniania a tym samym przedłużając jej aktywność.

Wykazuje też działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe (łagodzi wirusa opryszczki). Jest silnym antyoksydantem, zapobiegając powstawaniu reaktywnych wolnych rodników. 

Rutyna jest aktywnym inhibitorem enzymu elastazy i kolagenazy, enzymów prowadzących do degradacji kolagenu i elastyny.

Ma także właściwości przeciwalergiczne. Blokuje produkcję m.in. bradykininy, która pobudza enzymy wywołujące reakcje alergiczne .

 

Jak działa rutyna:

  • wzmacnia kapilary i drobne naczynia krwionośne
  • poprawia cyrkulację krwi
  • silnie antyoksydacyjnie
  • działa prewencyjnie i gojąco
  • ma zdolności chelatowania jonów metali ciężkich, takich jak żelazo 


Wskazania:

  • w przypadku skłonności do tworzenia „pajączków” i pękających naczynek
  • w przypadku objawów starzenia

 

Zastosowanie:

  • kremy do cery naczynkowej
  • toniki
  • produkty przeciwstarzeniowe

 

INCI: Rutyna
 
Zalecane stężenia: 1 - 2%   

Ciężar nasypowy: 0,62 g/ml

Właściwości fizykochemiczne: 

  • drobny proszek, brązowo-zielony, bez zapachu
  • rozpuszczalny w wodzie, w alkoholu etylowym, w glikolu propylenowym  


Przechowywanie:

  • w ciemnym, suchym miejscu 

Opinie o produkcie (2)

14 marca 2015

Świetnie współpracuje z kwasem askorbinowym w bezolejowym serum.

6 lutego 2017

Zamowilam z mysla ze jest to rutyna, ale nie. To po prostu jest ekstrakt z ruszczyka. Rutyna ma zupelnie inny kolor i bez zapachu, wiem bo zamawialam wiele razy z roznych zrodel.

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl