Wersje językowe

(22) 614 25 73info@beautyever.pl

RETINOL udowodniony składnik odmładzający

retinol1.jpg
  • nowość
Dostępność:: duża ilość
Cena:: 23,95 zł 23.95
ilość szt.
Zyskujesz 10 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: FEA1-104F2

Opis

Pewnie słyszeliście, że niektóre składniki kosmetyczne mogą zatrzymać, a nawet cofnąć starzenie się skóry – jednym z takich składników jest RETINOL.

Retinol to pochodna witaminy A, bardzo skuteczny składnik ze względu na fakt, że łatwo przechodzi barierę naskórkową i faktycznie działa na żywe komórki skóry.

Zwiększa produkcję kolagenu i napina skórę, redukując zmarszczki. Poprawia także odcień skóry i wyrównuje jej koloryt. Zmniejsza przebarwienia czy redukuje trądzik.

Niestety, jak to zazwyczaj bywa ze składnikami, które leczą, wywołują one także skutki uboczne. W przypadku retinolu może wystąpić lekkie przesuszenie i łuszczenie się naskórka. Aby uniknąć nieprzyjemnych skutków należy stosować się do zaleceń dotyczących jego użycia.

Dodatkowo żadna z silnie działających form witaminy A nie jest stabilna i szybko traci właściwości lecznicze pod wpływem światła, wilgoci czy temperatury.

Produkt, który proponujemy, opracowala i opatentowała japońska firma kosmetyczna i jest on absolutnie stabilny.

Retinol to witamina A, która zgodnie z jej oznaczeniem, została odkryta jako pierwsza witamina na świecie. Zaliczana jest, obok witamin C i E, do witamin młodości, gdyż jej stymulujące działanie zmniejsza zmiany skórne, które pojawiają się wraz z wiekiem. Reguluje i formuje wzrost komórek.

Niestety, zawartość witaminy A w organizmie drastycznie spada pod wpływem promieniowania UVA. W efekcie jej niedoboru mogą pojawić się problemy ze skórą czy też problemy z włosami lub paznokciami, dlatego trzeba ją uzupełniać.

Retinol można stosować w obrębie skóry twarzy, szyi, a nawet ciała. Dodatkowo działanie retinolu można wzmocnić poprzez połączenie z witaminą C.

Prawdą jest, że im więcej retinolu tym lepszy uzyskujemy efekt odmłodzenia. W przypadku naszego składnika max stężenie to 1%.

Jak działa retinol:

  • stymuluje wzrost i dalsze funkcje nowych komórek skóry
  • przyspiesza procesy eliminacji uszkodzonych komórek i wymianę ich na nowe
  • doskonale przechodzi barierę naskórkową i jest w stanie dotrzeć do wewnętrznych, głębokich warstw skóry
  • wspomagać wzrost kolagenu i elastyny, kluczowych białek dla młodej skóry
  • zwiększa aktywność enzymatyczną i normalizuje keratynizację: przyspiesza proces tworzenia nowych komórek
  • poprawia jakość skóry (trądzik, łuszczyca, fotostarzenie)

 

Efekty działania retinolu:

  • regularne stosowanie stymuluje odnowę komórkową
  • eliminuje takie zmiany jak:
  • przebarwienia,
  • nierówności skóry,
  • zmarszczki,
  • drobne blizny,
  • zmiany trądzikowe.
  • poprawia miękkość i elastyczność skóry już po kilku aplikacjach
  • ma udowodnione właściwości odmładzające skórę i przyspieszające jej odnowę

 

Kurację zawierającą retinol należy rozpoczynać powoli, aby skóra miała czas przyzwyczaić się do jego działania. W początkowej fazie zalecane jest stosowanie jedynie kilka dni w tygodniu. Po aplikacji możemy odczuwać krótkie mrowienie czy pieczenie w obrębie skóry. Stopniowo, gdy skóra będzie się przyzwyczajać do działania tego składnika, można zwiększyć częstotliwość jego aplikacji, aż do momentu stosowania go raz dziennie. Taka kuracja powinna trwać minimum 12 tygodni. Potem można zrobić przerwę na kilka tygodni lub jeżeli skóra dobrze toleruje składnik, stosować dalej.

Retinol, pomimo dość powszechnego przekonania, nie uczula a jedynie w początkowej fazie stosowania, podrażnia.

Jeżeli skóra jest wrażliwa to retinol wywołuje zaczerwienienie, swędzenie, czasem złuszczanie. Stosując stabilny retinol możemy zredukować skutki uboczne i jeśli będziemy postępować zgodnie z zaleceniami oraz stopniowo przyzwyczajać skórę do retinolu, możemy uzyskać świetne efekty lecznicze.

INCI: Hydrogenated Retinol, Caprylic/Capric Triglyceride 

Skład wg specyfikacji:

  • Hydrogenated Retinol: 10%
  • Caprylic/Capric Triglyceride: 90%

 

Sugerowane stężenie w kosmetyku:r maksymalnie do 10%, jednak ze względu na działanie nie mniej niż 2,5%

Właściwości fizykochemiczne:

  • oleisty płyn, lekko lepki
  • kolor bezbarwny do jasnożółtego
  • zapach    charakterystyczny
  • gęstość w  20oC  -     0.935 - 0.945 g/ml
  • rozpuszczalny w olejach, nierozpuszczalny w wodzie
  • Surowiec stabilny w normalnych warunkach otoczenia, nie są znane warunki niekorzystne. 

 

Przechowywanie:

  • w szczelnie zamkniętym  pojemniku
  • w temperaturze pokojowej max  25oC, ewentualnie po przygotowaniu kosmetyku w lodówce, ze względu na wymogi innych skłądników receptury.
  • w suchym, ciemnym miejscu

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl