Wersje językowe

(22) 614 25 73info@beautyever.pl

Propanediol ekologiczny i wszechstronny glikol

propanediol.jpg
  • nowość
Dostępność:: średnia ilość
Cena:: 5,95 zł 5.95
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 7A74-31697

Opis

Surowiec o nazwie PROPANEDIOL to tzw. glikol roślinny, przyjazny skórze składnik o szerokim spektrum działania.

Skuteczny rozpuszczalnik kwasów i ekstraktów roślinnych, a także składników trudno rozpuszczających się w innych solwentach.

Zwiększa przenikanie składników aktywnych, poprawia i stabilizuje konsystencję kremów, balsamów, szamponów oraz ma działanie silnie nawilżające. Stanowi bezpieczną alternatywę dla nielubianych, ze względu na pochodzenie, glikoli.

Propanediol jest pozyskiwany w drodze fermentacji glukozy pochodzenia roślinnego (z kukurydzy), w warunkach bezpiecznych dla środowiska. Znajduje zastosowanie w kosmetykach do skóry i włosów, można stosować go bezpiecznie nawet w wysokim stężeniu, bez wywoływania podrażnień.

Produkt jest ekologiczny, ma Certyfikat NPA (Natural Products Association).

Propanediol zwiększa aktywność substancji aktywnych, w szczególności witaminy C. Dzięki zdolności utrzymywania podwyższonego poziomu wody w warstwie rogowej naskórka, składniki aktywne dłużej zachowują aktywność biologiczną.

Propanediol wykazuje działanie pianotwórcze, co jest szczególnie przydatne w szamponach czy płynach/ żelach myjących, bo pozwala na ich mniejsze zużycie i mniej wysusza skórę. Idealnym dodatkiem do tych produktów, także gotowych z rynku, poza propanediolem,  jest BETAINA, która także łagodzi wysuszające działanie środków myjących i zwiększa objętość piany.

Dodatek propanediolu podnosi skuteczność układów konserwujących- dodatek 6% propanediolu umożliwia zmniejszenie ilości konserwantu o minimum 50%.

Propanediol w stężeniu do 75% nie wywołuje podrażnień i może być, jak dowiedziono w testach dermatologicznych, stosowany także bezpośrednio na błony śluzowe.

 

JAK DZIAŁA PROPANEDIOL:

  • skutecznie rozpuszcza kwasy i trudnorozpuszczalne surowce w proszku
  • łatwo rozpuszcza składniki aktywne i stabilizuje formuły z jego udziałem
  • silny humektant - podnosi nawilżenie skóry i włosów, zatrzymuje wodę w naskórku
  • stabilizator emulsji, wydłuża aktywność składników aktywnych w gotowych kremach i serach
  • wspomaga działanie i skuteczność konserwantów- zawartość min. 5% w formulacji pozwala na zmniejszenie zawartości konserwantu o około 50%
  • poprawia przenikanie składników aktywnych przez warstwę rogową
  • redukuje odczucie lepkości, zwiększa klarowność roztworu
  • zwiększa objętość piany

 

ZASTOSOWANIE:

  • kremy
  • sera
  • płyny micelarne
  • toniki z kwasami
  • balsamy do ciała, kremy do rąk
  • mgiełka do włosów
  • rozpuszczalnik w peelingach kwasowych
  • rozpuszczalnik w serum z witamina C
  • szampony, żele do mycia- zwiększa objętość piany 

 

Ułatwia rozpuszczanie kwasów oraz trudno rozpuszczalnych składników w proszku jak alantoina, kwas liponowy, kwas salicylowy czy migdałowy.

Przykładowo:

Kwas salicylowy

kwas salicylowy: propanediol -1: 34 czyli - aby uzyskać stężenie 2% należy 1 g kwasu rozpuścić w 34 g glikolu

Do przygotowania 20 ml 2% roztworu kwasu migdałowego należy odmierzyć 0,2 g kwasu migdałowego, rozpuścić w 7 g propanediolu i i dodać 12,8  g wody/hydrolatu. Część wody lub hydrolatu można zastąpić innymi składnikami, jeżeli peeling ma mieć charakter pielęgnacyjny.

Kwas migdałowy:

Kwas migdałowy: propanediol - 1:2 czyli 1 g kwasu rozpuścić w 2 g glikolu

Do przygotowania 50 ml 10% roztworu kwasu migdałowego należy odmierzyć 5 g kwasu migdałowego, rozpuścić w 10 g propanediolu i dodać  35 g wody/hydrolatu. Część wody lub hydrolatu można zastąpić innymi składnikami, jeżeli peeling ma mieć charakter pielęgnacyjny.

Kwas alfa- liponowy:

kwas alfa-liponowy: propanediol - 1:20 czyli 1 g kwasu rozpuścić w 20 g glikolu

Do przygotowania 20 ml kremu z 1% stężeniem kwasu alfa- liponowego należy odmierzyć 0,2 g kwasu, rozpuścić w 4 g propanediolu i  15,8 g bazy kremowej. Część bazy można zastąpić innymi składnikami, jeżeli krem ma być bardziej odżywczy.

INCI: Propanediol

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Rekomendowana koncentracja w produkcie finalnym: 2-75%

Właściwości fizyko-chemiczne:

  • Postać: płyn
  • Kolor: bezbarwny
  • Zapach: bez zapachu
  • Gęstość: 1,05 g/ ml
  • pH: 6,6- 7,5
  • Rozpuszczalność: w wodzie

Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl