OWIES HYDROLIZOWANY jedwabisty dotyk
Opis
Hydrolizowany owies – naturalny humektant, o klinicznie potwierdzonym działaniu, zwiększającym nawilżenie skóry.
Dzięki temu, że bardzo skutecznie gromadzi wodę w warstwie rogowej naskórka i tworzy film na jej powierzchni, stosowany jest w produktach kosmetycznych do wygładzania linii i zmarszczek.
Otrzymywany z nasion owsa zwyczajnego, bogatego w polisacharydy i aminokwasy, beta-glukan, sterole, witaminy i niewielkie ilości enzymów.
Proces hydrolizy ziaren owsa jest tak prowadzony, aby maksymalnie zwiększyć rozpuszczalność wodną, dzięki czemu hydrolizat łatwiej łączy się z innymi składnikami formulacji.
Dodany do kremów, toników, żeli, szamponów i odżywek kondycjonuje skórę i włosy, dzięki czemu są miękkie i jedwabiste w dotyku.
Miesza się z wodą, działając jako naturalny ko-emulgator, zmniejszając odczucie tłustości w emulsjach olej/woda.
Doskonały jako nawilżający i łagodzący składnik peelingujący.
Działanie:
- nawilża i wygładza skórę i włosy
- zwiększa elastyczność skóry i włosów
- nadaje jedwabistą gładkość
- łagodzi podrażnienia
- zmniejsza odczucie tłustości
Zastosowanie:
- sera i kremy nawilżające do twarzy
- żel do ciała
- dodatek 3-5% do szamponu i odżywki do włosów
INCI: Hydrolyzed Vegetable Protein (Hydrolizowany owies, min 75% czystych protein owsianych)
Właściwości fizykochemiczne:
- wygląd: beżowy proszek
- sugerowane stężenie: 0,2 - 5%
- pH 5% zawiesiny: 4-6
- rozpuszczalność: w wodzie 5g/ 100 ml, daje efekt rozproszenia
- ciężar nasypowy: 0,24 g/ml
Przechowywanie: w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu
Mariola Mucha
świetny dodatek do kremu wygładzająco-nawilżającego, zamówię ponownie :)
Talestris
Rzeczywiście daje uczucie "jedwabistego dotyku" na skórze, co mnie osobiście zaskoczyło, bo bardziej oczekiwałam nawilżenia niż tego "jedwabiu". Rewelacyjny składnik do kremów i lotionow do suchej skóry.