FAQ

WSZYSTKO O

DERMA ROLLERZE FAQ

zobacz..

Newsletter

OLEJ Z PESTEK CZARNEGO BZU dla każdego

Oleje i masła
6.4
PLN
OLEJ Z PESTEK CZARNEGO BZU dla każdego
Cena:: 6,40 zł
Cena netto: 5,20 zł
szt. Zyskujesz 0 pkt [?]

Nierafinowany olej z pestek czarnego bzu uzyskiwany metodą  tłoczenia „na zimno”

Surowiec z którego pozyskuje się olej, to Bez czarny- krzew osiągający wysokość do 10 m. Ma drobne, białe promieniste kwiaty oraz fioletowo­czarne owoce o kulistym kształcie, we wnętrzu których znajdują się jajowate nasiona, stanowiące źródło oleju.

Olej z pestek czarnego bzu zawiera ok. 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie ważne w kosmetyce są kwas linolowy (38%) i alfa-linolenowy (36%),  oraz frakcja niezmydlalna, występująca w postaci tokoferoli, fitosteroli i fosfolipidów.

Kwasy te sprzyjają powstawaniu prostaglandyn, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Niedobór kwasów linolowego i alfa- linolenowego obniża naturalną odporność skóry na działanie czynników niekorzystnych i skutkuje podrażnieniami, stanami zapalnymi, łojotokiem i zmianami trądzikowymi czy łuszczycą.

Skóra staje się wysuszona, ma obniżoną elastyczność, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.

Olej bzowy zawiera też kwasy palmitynowy i stearynowy, karotenoidy, przeciwutleniającą witaminę E w formie naturalnych tokoferoli, fitosterole oraz fosfolipidy.

Wysoki udział kwasu linolowego zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej naskórka, co powoduje, że olej ma zdolność głębokiej penetracji tkanek i dostarczania tam potrzebnych skórze substancji aktywnych. 

Aktywne kwasy, linolowy i alfa-linolenowy, dzięki swej aktywności tkankowej, mają zdolność wbudowywania się w struktury międzykomórkowe skóry, co poprawia jej barierę odpornościową i zdolność utrzymywania odpowiedniego poziomu nawilżenia.

 

Obecne w oleju fitosterole oraz fosfolipidy zmniejszają TEWL, co poprawia poziom nawilżenia i ogólną kondycję skóry. Naturalne tokoferole zapewniają działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne, normalizujące i kojące.

Stosowanie oleju z pestek czarnego bzu reguluje i normalizuje gospodarkę lipidową w skórze, upłynnia sebum i oczyszcza pory oraz zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.

Olej należy do grupy lekkich olejów, można go stosować bezpośrednio na skórę, jest łatwo absorbowany i nie pozostawia tłustego filmu po aplikacji.

Olej ten jest idealny dla skóry suchej i dojrzałej.

Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwzaskórnikowe, znajdujące zastosowanie w pielęgnacji skóry tłustej ze skłonnością do trądziku.

Przyjemny w stosowaniu, dobrze nawilża, prostuje drobne zmarszczki, łagodzi podrażnienia, uspokaja skórę.

Może być on również stosowany jako dodatek do kosmetyków w ilości 5-15%. .

 

Jak działa olej z pestek czarnego bzu:

  • nawilża, ogranicza TEWL
  • natłuszcza przesuszoną skórę- idealny do pielęgnacji rąk, łokci i pięt
  • zwiększa przepuszczalność naskórka i przenosi substancje aktywne w głąb skóry
  • odżywia i regeneruje suche włosy
  • przeciwstarzeniowo, poprzez działanie fitosteroli oraz kwasów tłuszczowych stymuluje syntezę kolagenu i hamuje rozkład włókien elastynowych
  • przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antyoksydacyjnie
  • hamuje powstawanie zaskórników i zatykanie porów
  • przyspiesza regenerację skóry atopowej, łojotokowej i trądzikowej
  • łagodzi stany zapalne i podrażnienia skóry 

 

Zastosowanie:

  • kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej
  • kosmetyki regenerujące typu „post-peel” po kuracjach kwasami i retinoidam
  • kremy i sera odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej
  • preparaty pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej
  • odżywki do włosów
  • kremy do rąk i ciała
  • kremy do skóry tłustej, ze skłonnością do zaskórników
  • bezpośrednio zamiast kremu – samodzielnie lub z kwasem hialuronowym lub śluzem ze  ślimaka
  • do masażu

 

INCI:Sambucus Nigra Seed Oil

Kraj pochodzenia: Polska

Zalecane stężenie: 1%- 100%- można stosować bezpośrednio na skórę.

 

Właściwości fizykochemiczne:

  • Postać: płynny olej
  • Zapach: charakterystyczny
  • Kolor: bursztynowy
  • Rozpuszczalność: w tłuszczach.
  • Ciężar właściwy: 0,920 g/ml

 

Stabilność: nieodporny na wysokie temperatury, nie podgrzewać

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. 

Opinie o produkcie (0)

Submit

Współpraca z blogerkami kosmetycznymi

Zapraszamy do współpracy blogerki    więcej...      

 

 

Wersje językowe

Koszyk

produktów:: 0

wartość:: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Bezpłatna wysyłka

BEZPŁATNA WYSYŁKA 

OD 299 PLN

zobacz..

Certyfikat

Opinie klientów

OPINIE

KLIENTÓW

 

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl