MSM ważne źródło siarki organicznej
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
MSM to skrót nazwy chemicznej składnika o nazwie metylosulfonylometan czyli organicznej formy siarki. Znany jako m.in naturalny inhibitor bólu.
MSM jest wykorzystywany przez organizm jak składnik do syntezy aminokwasów siarkowych, następnie syntezy białek i enzymów zawierających w budowie aminokwasy siarkowe.
Na bazie surowca powstają więc takie aminokwasy jak metionina, glutation, kwas chondroitynosiarkowy, kwas liponowy, biotyna, koenzym A czy heparyna.
MSM jest uważany za jedną z najmniej toksycznych substancji w biologii, podobną w tym zakresie do wody. Dawka śmiertelna (LD50) u myszy wynosi ponad 20g/kg. Aby lepiej zrozumieć dane tej tezy, warto przypomnieć, że odpowiedni LD50 chlorku sodu (zwykła sól kuchenna) jest równy 2,5-3 g / kg masy ciała. W badaniach przeprowadzonych na Oregon Health Sciences University na setkach pacjentów leczonych przez wiele lat dawkami MSM powyżej 2 g na dobę nie zanotowano żadnych poważnych skutków toksycznych. Dalsze badania długookresowej toksyczności przeprowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych wykazały, że dawka 8 g / kg masy ciała nie prowadziła do jakichkolwiek negatywnych konsekwencji.
Pozytywny efekt działania MSM związany jest prawdopodobnie z niewielkim rozmiarem jego cząsteczek i dużą zdolnością penetracji, także przez warstwy skóry.
MSM jest więc idealnym komponentem kremów i żeli do pielęgnacji twarzy i ciała.
Stosowanie MSM powoduje przyśpieszenia procesów regeneracji tkanek, w tym tkanki łacznej, z której zbudowana jest skóra. Normalizuje on gojenie włókien kolagenu, co pozwala na szybką i zdrową rekonstrukcję tkanek w okolicy rany, zmniejszając ryzyko powstania blizn.
Siarka wykazuje działanie silnie antyoksydacyjne. Jest składnikiem jednego z najważniejszych w organizmie enzymów przeciwutleniających - peroksydazy glutationowej.
MSM pobudza też wzrost włosów i paznokci.
Działa przeciwtrądzikowo, przeciwzapalnie i ma działanie immunostymulacyjne.
Wykazuje działanie synergistyczne z witaminami E i C oraz z flawonoidami.
Może wspomagać leczenie trądziku różowatego i posterydowego.
MSM skutecznie działa w zakresie hamowania cholinesterazy, która blokuje przejście nadmiernych impulsów nerwowych z jednej komórki do drugiej, co zmniejsza odczucia bólowe.
Choć specyficzny mechanizm działania MSM w tym zakresie nie został jeszcze w pełni wyjaśniony, jego właściwości jako naturalnego środka przeciwbólowego, wydają się pochodzić z niektórych jego cech, które blokują istotne czynniki związane z wystąpieniem bólu jak:
- hamowanie przekazywania bólu wzdłuż głównej sieci układu nerwowego, które przenosi sygnał z uszkodzonej tkanki do mózgu
- zmniejszanie stanu zapalnego, który wywierając nacisk na nerwy, powoduje ból
- rozszerzanie naczyń krwionośnych i promowanie krążenia, co może przyczynić się do przyspieszenia procesu gojenia.
- zmniejszanie skurczu mięśni, które często uczestniczą w wystąpieniu objawu bólu.
- wspomaga przenikanie innych składników aktywnych
- niezbedny do szybkiego gojenia ran - można stosować po zabiegach uszkadzających naskórek, aby zminimalizować tworzenie się blizn i odczuwanie bólu
- silnie antyoksydacyjne i synergistycznie z witaminami A, E i flawonoidami
- wspomaga wzrost i odbudowę włosów i paznokci
- przeciwtrądzikowe
- wspomaga leczenie tradziku różowatego
- po zabiegach uszkadzających naskórek jak roller, peelingi kwasowe itp.
- jako promotor przejścia
- w kosmetykach antyoksydacyjnych
- serum do wcierania w paznokcie
- wcierka do skóry głowy
- sera przeciwtrądzikowe
Skład: Metylosulfonometan (MSM)
Zalecane stężenie: 2-5%
Właściwości fizyko-chemiczne:
- biały, krystaliczny proszek o charakterystycznym zapachu
- rozpuszczalny w wodzie, 150g/l przy 20oC
- ciężar nasypowy: 0,45 g/ml
Przechowywanie:
- przechowywać w temp. pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach
Bibliografia:
- Jacob, S.W., Oregon Health Sciences University, Portland, Oregon, Personal communication.
- Jacob, S.W. – The miracle of MSM: the natural solution for pain. G.P. Putnam’s Sons, New York, 1999, p.4-233.
- Deichman, W.B. & Gerarde, H.W. – Toxicology of Drugs & Chemicals, 4th Ed., Arcadia Press, 1969.
- Lovelock, J.E. et al. Nature, Vol. 237, p452, 1972.