Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

MOCZNIK odbudowuje barierę ochronną

Dostępność:: duża ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena:: 3,95 zł 3.95
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena:: 5
Producent: Producent
Kod produktu: 08AC-9125A

Opis

Mocznik jest białą, krystaliczną substancją, występująca naturalnie w organizmie jako końcowy produkt rozpadu białek w tzw. cyklu mocznikowym.

Surowiec stosowany w kosmetyce otrzymywany jest syntetycznie i nie jest pochodzenia zwierzęcego. Został odkryty w 1773 roku przez francuskiego badacza Hilaire Rouelle i zsyntetyzowany w roku 1828, jako pierwszy związek organiczny.

Jest jednym z głównych składników naturalnego czynnika nawilżającego skórę NMF - Natural Moisturizing Factor, który odpowiada za nawodnienie warstwy rogowej naskórka.

Mocznik jest jednym z najbardziej skutecznych składników nawilżających i odbudowujących barierę skórną naskórka, mających potwierdzone działanie przeciwstarzeniowe i regeneracyjne w przypadku suchej skóry.

Doskonałe właściwości nawilżające wynikają ze jego polarnej struktury, dzięki kórej łatwo przyciąga wodę i zatrzymuje ją w skórze, jednocześnie rozluźniając połączenia międzykomórkowe. W ten sposób naturalnie pobudza odnawianie się naskórka, przyspieszając usuwanie martwych komórek, w efekcie czego skóra staje się miękka i gładka.

Młoda skóra zawiera naturalnie około 15% mocznika w komórkach i w przestrzeniach międzykomórkowych. Efektem spadku zawartości mocznika poniżej tego poziomu jest silne wysuszenie warstwy rogowej – skóra staje się szorstka i łuszczy się.

Podobnie dzieje się przy egzemach atopowych, a także w przypadku łupieżu suchego.

Także każde oczyszczanie skóry, szczególnie przy użyciu wysuszających i agresywnych środków, zawierających SLS i pochodne, powoduje uszczuplenie zasobów mocznika w skórze.

Regularne stosowanie kosmetyków z mocznikiem powoduje, że odnawianie naskórka i jego nawilżenie jest na stałym, zrównoważonym poziomie.

Mocznik usuwa przykre odczucia swędzenia skóry, wynikające z jej nadmiernego przesuszenia. Jest pomocny także w leczeniu łupieżu i zmniejszaniu widoczności rozstępów.

 

Działanie mocznika jest uzależnione od jego stężenia w preparacie.

  • Mocznik w stężeniu około 2% ma działanie gojące i przyspiesza ziarninowanie rany.
  • W wyższych koncentracjach – 5-10% - ma działanie nawilżające. Absorbuje wodę i zatrzymuje ją w górnych warstwach skóry, stabilizując ich nawilżenie. Intensyfikację działania nawilżającego można uzyskać poprzez połączenie z kwasem hialuronowym, gliceryną czy niacynamidem.
  • 10% stężenie mocznika ma działanie bakteriobójcze, co wykorzystywane jest w terapii przeciwtrądzikowej.
  • Mocznik w stężeniach powyżej 10%, do max 50 % ma działanie keratolityczne – rozluźnia połączenie keratynowe w skórze na tyle mocno, że zaczyna się ona złuszczać. Łączony jest z kwasem salicylowym, glikolowym, mlekowym, ze względu na wzmocnienie działania keratolitycznego. 

 

Jak działa mocznik:

  • nawilża i zatrzymuje wodę w górnych warstwach naskórka
  • złuszczająco, odświeża i wygładza skórę
  • antybakteryjnie, wspomaga leczenie stanów trądzikowych
  • wspomagająco w leczeniu suchego łupieżu
  • wspomaga leczenie łuszczycy
  • zmniejsza świąd skóry wywołany jej nadmierną suchością


Zastosowanie:

  • preparaty nawilżające do twarzy - toniki, kremy czy sera 
  • kosmetyki przeciwstarzeniowe do suchej skóry
  • kremy do stóp i miejscowo w przypadku suchej czy zrogowaciałej skóry
  • dodatek do gotowych preparatów do oczyszczania skóry wspomagająco w przypadku atopowej czy łuszczycowej skóry

 

Skład: Urea

Zalecane stężenia:  1-10% nawilżająco, 10% bakteriobójczo i 10-50% keratolitycznie

Właściwości fizykochemiczne:

  • biała krystaliczna substancja
  • bezwonna
  • rozpuszczalna w wodzie,  etanolu, dysperguje (tworzy zawiesinę) w tłuszczach 
  • pH 9,5
  • ciężar nasypowy: 0,64g/ml


Przechowywanie:  w suchym i chłodnym miejscu - substancja higroskopijna, przechowywać w w szczelnie zamkniętych pojemnikach

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki::

Opinie o produkcie (4)

14 października 2013

Miałam wykorzystać go do balsamu do ciała w celu nawilżenia, ale jak to zwykle u mnie bywa złapało mnie małe lenistwo :) więc postanowiłam zużyć go do płukanek do włosów. Jaka szkoda, że wzięłam go tak mało ! Moje włosy były nawilżone, błyszczące i elastyczne. Przy następnym zamówieniu na pewno wezmę większą pojemność :)

14 października 2013

Miałam wykorzystać go do balsamu do ciała w celu nawilżenia, ale jak to zwykle u mnie bywa złapało mnie małe lenistwo :) więc postanowiłam zużyć go do płukanek do włosów. Jaka szkoda, że wzięłam go tak mało ! Moje włosy były nawilżone, błyszczące i elastyczne. Przy następnym zamówieniu na pewno wezmę większą pojemność :)

12 października 2015

Również polecam go wykorzystać do włosów, ja dodaję go do odżywek/masek po myciu. Niewiarygodny blask! Do twarzy wykorzystuję jako 20% peeling, świetnie goi wypryski a jaką gładkość pozostawia ;) Zużyłam go zbyt szybko, przy kolejnym zamówieniu pokuszę się o zastosowanie do ciała.

3 marca 2019

Bardzo dobrze nawilża, świetnie sprawdził sie w kremie na noc.

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl