Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

KWAS SALICYLOWY łagodnie usuwa trądzik

Dostępność:: duża ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena:: 4,99 zł 4.99
Cena netto: 4,06 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 2.99999
Producent: -
Kod produktu: C9BF-327A1

Opis

Kwas salicylowy jest głównym przedstawicielem β-hydroksykwasów (BHA). Współcześnie otrzymywany głównie syntetycznie przez karboksylowanie fenolanu sodu (reakcja Kolbego-Schmitta).

Kwas (chemicznie: kwas 2-hydroksybenzoesowy) występuje w postaci białych kryształków, ma smak słodkawo-kwaśny. Kwas salicylowy i jego pochodne występuje naturalnie w roślinach, m.in. w korze wierzby i topoli, liściach senesu, kwiatach rumianku.

Ma właściwości przeciwłojotokowe, bakteriobójcze, keratolityczne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.

Kwas salicylowy znajduje zastosowanie w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji skóry, głównie zanieczyszczonej i trądzikowej oraz włosów. Rozpuszcza się w tłuszczach, przez co oprócz właściwości złuszczających, ma również zdolność wnikania w głąb skóry. Może docierać do wnętrza mieszków włosowych, dzięki temu jest skuteczny w leczeniu chorób skóry głowy. Ponadto przyczynia się do odblokowania porów zapobiega tworzeniu się wyprysków oraz pomaga oczyścić skórę z zaskórników.

Jest mniej inwazyjny niż większość kwasów AHA oraz można go stosować bez przerw beza obawy o skuteczność.

Stężenie 1-2% -owe kwasu salicylowego w preparacie pozwala na wykorzystanie jego właściwości przeciwzaskórnikowych, bakteriostatycznych, przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych, natomiast w stężeniu wyższym pomiędzy  10 a 20% działa złuszczająco.

Preparaty z niskim stężeniem kwasu salicylowego stosowane są jako toniki do zmywania, odświeżania oraz dezynfekcji skóry twarzy i szyi. Kwas salicylowy o działaniu keratolitycznym w wyższym stężeniu jest dobrą alternatywą do innych kwasów stosowanych do peelingów chemicznych.

Polecany jest także dla osób z suchą skórą.

Dużą zaletą kwasu salicylowego jest to, że zwiększa on penetrację innych substancji aktywnych, ponadto doskonale przygotowuje skórę do innych zabiegów kosmetycznych.

Można łączyć z innymi kwasami jak kwas azelainowy czy mlekowy.

Jak działa:

  • oczyszcza gruczoły łojowe z zaskórników i zapobiega tworzeniu nowych zmian zapalnych
  • reguluje odnowę komórek skóry, dzięki czemu poprawia się struktura i koloryt skóry,
  • zwiększa przepuszczalność naskórka, co powoduje, że skóra lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach,
  • zapewnia lepsze nawilżenie naskórka,
  • zwęża pory, ma  działanie antybakteryjne i aseptyczne
  • wspomaga redukcję przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych,
  • spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia elastyczność  skóry,
  • nawilża przesuszone partie ciała jak łokcie, kolana czy stopy, leczy zapalenie okołomieszkowe.
  • zapobiega wrastaniu włosów po depilacji.

 

Zastosowanie:

  • kremy do pielęgnacji skóry łojotokowej 1-2%
  • balsamy do ciała
  • toniki i żele 1-2%
  • peelingi złuszczające w stężeniu 10-20%
  • preparaty dezynfekcyjne lub przeciwłupieżowe 0,2%

 

Skład: Kwas salicylowy 100%

Właściwości fizykochemiczne:

  • Postać: proszek, otrzymany syntetycznie
  • Zalecane stężenie: 1-2 %
  • Ciężar nasypowy: 0,65 g/cm3
  • Zalecane pH: przy max rozpuszczeniu 2,5 -  3

 

Rozpuszczalność: jest trudno rozpuszczalny w wodzie zimnej, dobrze w gorącej, rozpuszczalny w alkoholu etylowym oraz substancjach lipofilnych (w olejach - słonecznikowym, oleju lnianym, rycynowym) i glikolach.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu.

Uwaga:

Substancja niebezpieczna – w trakcie stosowania powinno się używać maseczkę na drogi oddechowe, chronić oczy. Kwas salicylowy nie może być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące. Ze względu na działanie eksfoliacyjne,  obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem ochrony.

 

Bibliografia:

  • A. Marzec Chemia kosmetyków- surowce, półprodukty, preparatyka wyrobów, Toruń 2005
  • M. Sikora Konserwanty - konieczność stosowania, kosmetyki tradycyjne, kosmetyki Naturalne
  • M Rokugier, J.L. Leveque, G. Pierard, Mechanism of action of a lipophilic salicylic acid derivative on normal skin, Journal of the American Academy of Dermatology

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki::

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl