GAMMA-ORYZANOL naturalny, najsilniejszy antyoksydant
Opis
Gamma oryzanol stosowany w pielęgnacji urody może być dostarczany skórze w formie oleju ryżowego- jednak nie każdy lubi oleje, a dodatkowo nie mamy wpływu na stężenie zawartego w nim składnika aktywnego. Czysty składnik jest wygodniejszy w użyciu i formulacji.
Oryzanol został wyizolowany z ryżu w roku 1950, obecnie jest pozyskiwany z oleju z otrębów ryżowych.
Gamma Oryzanol to mieszanina estrów fitosteroli (campestrolu, stigmasterolu i sitosterolu) i kwasu felurowego oraz innych związków organicznych. Wykazuje specyficzną aktywność biologiczną.
Składnik ma działanie odmładzające ze względu na zdolność hamowania procesów starzeniowych i stymulowania procesów naprawczych skóry.
Poprawia napięcie skóry, niweluje plamy, zmarszczki, cienie i obrzęki. Zmniejsza plamy starcze. Dodatkowo składnik ten reguluje działanie gruczołów łojowych, ma działanie przeciwzapalne i chroni przed promieniowaniem UV. Przyspiesza regenerację i ma 10 razy silniejsze działanie antyoksydacyjne niż witamina E. Stymuluje wzrost komórek.
Zawarty w gamma-oryzanolu kwas felurowy jest związkiem zaliczanym do kwasów fenolopropenowych, występującym naturalnie min. w ziarnach zbóż takich jak ryż, kukurydza, pszenica i żyto. Szczególna funkcja biologiczna kwasu ferulowego polega na jego aktywności antyoksydacyjnej, czyli eliminowaniu reaktywnych form tlenu oraz zmiataniu wolnych rodników (najczęściej nadtlenkowych, hydroksylowych i hydroksynadtlenkowych), które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia skóry.
Wraz z karotenoidami, tokoferolami, witaminą C oraz niektórymi ekstraktami roślinnymi zaliczany jest do naturalnych składników kosmetycznych pełniących funkcję przeciwutleniaczy.
Kwas ferulowy łatwo i bezpiecznie wchłania się w warstwę rogową skóry, działa przeciwzapalnie oraz posiada zdolność absorbowania promieniowania słonecznego w pełnym zakresie UVB (między 280 a 320 nm) i częściowo UVA (między 320 a 340 nm).
Ostatnie badania wskazują również, iż kwas ferulowy doskonale stabilizuje witaminę C, która zastosowana w roztworach wodnych jest wrażliwa na obecność tlenu, promieniowanie UV i wysoką temperaturę. Kwas ferulowy zmniejsza tę wrażliwość, co powoduje, że jest doskonałym dodatkiem do antyoksydacyjnych serów z witaminą C, zwiększając ich stabilność i efektywność działania.
Przyjmowany wewnętrznie, stymuluje wytwarzanie endorfin- zostało również udowodnione, zwiększa beztłuszczową masę ciała, siłę, przyspiesza regenerację tkanek oraz redukuje tkankę tłuszczową.
Początkowo gamma-oryzanol służył jako lek na lęki (poprawia kondycję psychiczną i pozytywnie wpływa na samopoczucie stymulując wytwarzanie endorfin) a następnie leczono nim menopauzę, gdyż wykazuje potencjał modulujący poziom hormonów płciowych.
Od końca lat 80 ubiegłego wieku z użyciem oryzanolu przeprowadza się terapie antynowotworowe oraz obniżające stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi. Oryzanol zmniejsza poziom złego cholesterolu w osoczu oraz hamuje przyswajanie go z pożywienia.
Gamma oryzanol pobudza wydzielanie endorfin, hormonów stymulujących dobre samopoczucie. Hormony te stymulują ośrodki przyjemności w mózgu, a to powoduje pobudzenie nastroju.
Działanie:
- silny antyoksydant
- hamuje procesy starzenia
- stymuluje procesy naprawcze skóry
- poprawia napięcie skóry, zmniejsza zmarszczki
- niweluje cienie i obrzęki
- zmniejsza plamy starcze
- reguluje działanie gruczołów łojowych, normalizuje sebum
- działa przeciwzapalnie
- chroni przed promieniowaniem UV
Zastosowanie:
- kremy i sera przeciwstarzeniowe
- serum z witaminą C
- kosmetyki pobudzające i dotleniające
INCI: Gamma-oryzanol
Rekomendowane stężenie: 4- 6% (suplementacja 300mg 1-3 razy dziennie)
Właściwości fizykochemiczne:
- wygląd: biały proszek
- zapach: bezzapachowy
- rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie: w suchym, ciemnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Źródła:
Kahlon T.S. 2009. Rice Bran: Production, Composition, Functionality and Food Applications, Physiological Benefits. In: Cho, S.S. & Samuel P. (Eds.). Fiber Ingredients: Food Applications and Benefits. Inc. CRC Press, Boca Raton, USA. [2] Seetharamaiah G.S. & Chandrasekhara N. 1993. Comparative hypocholesterolemic activies of oryzanol, curcumin and ferulic acids in rats. Journal of Food Science and Technology, 30 (4), 249-252. [3] Deckere E.A.M. & Korver O. 1996. Minor constituents of Rice bran oil as functional foods. Nutrition Reviews Nutrition Reviews, 54 (11), 120S-126S. [4] Rong, N., Ausman L.M. & Nicolosi R.J. 1997. Oryzanol Decreases Cholesterol Absorption and Aortic Fatty Steaks in Hamsters. Lipids, 32(3), 303-309. [5] Orthoefer F. T. 1996. Rice bran oil: healthy lipid source. Food Technology, 50(12), 62-64. [6] Nakayama S., Manabe A., Suzuki J., Sakamoto K. & Inagaki T. 1987. Comparative Effects of two Forms of Gammaoryzanol in Diferent Sterol compositions of hyperlipidemia induced by cholesterol diet in rats. Japanese Journal of Pharmacology, 44 (2), 135-143. [7] Akihisa, T., Yasukawa, K., Yamaura, M., Ukiya, M., Shimizu, N. & Arai, K. 2000. Triterpene alcohol and sterol ferulates from rice bran and their anti-inflammatory effects. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48(6), 2313- 2319. [8] Rao, K.V.S.A., Rao, B.V.S.K. & Thengumpillil, N.B.K. 2002. Process for the Isolation of Oryzanols from Rice Bran Oil Soap Stock. U.S. Patent 6410762. [9] Prausnitz, J.M., Linchtenthaler, R.N. & Azevedo E.G. 1999. Molecular Thermodynamics of Fluid-Phase Equilibria. Prentice Hall, New Jersey, USA. [10] Oliveira, M.C.B.M. 2005. Properties of balance of watery systems with acid policarboxilicos, you sweeten and fruit juices. Ph.D. Thesis, Food Engineering Faculty, State University of Campinas (in Portuguese). [11] Rodrigues C.E.C., Pessôa Filho P.A. & Meirelles A.J.A. 2004. Phase Equilibrium for the System Rice Bran Oil + Fatty Acids + Ethanol + Water + gamma-oryzanol + tocols. Fluid Phase Equilibria, 216(2), 271-283. [12] Liu C.W. & Fu A.W. 2004. Solubility of Niacin in 3-Picolin
Wioleta
niestety ale nie rozpuszcza się w wodzie (lub w niewielkim stopniu), tworzy zawiesinę. Był pozbijany w grudki, a próby rozbicia bryłek zakończyły się niepowodzeniem, w związku z tym pływają sobie sobie białe kluski.