Wersje językowe

509 941 608                        info@beautyever.pl                         

EKTOINA nowy, bardzo obiecujący składnik

Dostępność:: duża ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena:: 27,68 zł 27.68
ilość szt.
Zyskujesz 10 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena:: 0
Producent: -
Kod produktu: C704-41192

Opis

Co to jest ECTOINA i co musisz o niej wiedzieć?

Ektoina to silnie nawilżająca, naturalna substancja zapobiegająca przedwczesnemu fotostarzeniu wywołanemu promieniowaniem UVA.

Ektoina jako składnik ma bardzo ciekawe pochodzenie- jest aminokwasem, który w naturze jest produkowany przez mikroorganizmy, który ma je chronić przed ekstremalnie wysokimi temperaturami i ekstremalnie silnym nasłonecznieniem.

Ectoina składa się z cząstek, mających zdolność do wiązania nieprawdopodobnie dużych ilości wody i jest w stanie utrzymać ten wysoki poziom nawilżenia komórki przez wyjątkowo długi okres czasu, co m.in. redukuje skutki stresu wywołanego promieniowaniem UV.

Taki stan rzeczy hamuje proces niszczenia komórek skóry wskutek obciążenia ich szkodliwymi czynnikami chemicznymi czy środowiskowymi.

Ektoina ma przy tym zdolność pobudzania, w odpowiedzi na stres, mechanizmów obronnych w skórze, czyli działa jak tarcza ochronna przed takimi czynnikami stresogennymi, jak zanieczyszczenia, suche powietrze, wilgoć i promieniowanie UVA/UVB, które mogą podrażniać skórę.

Oprócz właściwości nawilżających, ektoina jest również znana ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych. Skutecznie radzi sobie z różnymi stanami zapalnymi skóry, takimi jak egzema , atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki bakteryjne lub grzybicze oraz zaczerwienienia wynikające ze stosowania peelingów kwasowych.

Ektoina wykazuje także działanie depigmentacyjne-  przez hamowanie tyrozynazy redukuje powstawanie melaniny.

Czyli podsumowując, ektoina ma działanie  silnie nawilżające, inicjuje komórki do reakcji ochronnej, stabilizuje je i koi. Ma zdolność wzmacniania bariery skórnej, ochrony przed stresorami środowiskowymi i zmniejszania transepidermalnej utraty wody, co skutkuje dobrze nawilżoną skórą.

Wspiera także proliferację fibroblastów i keranocytów, stabilizuje struktury białek, wykazując działanie przeciwstarzeniowe.

Zapobiega stanom zapalnym i alergiom skórnym oraz łagodzi podrażnienia.

Wszystkie te zalety powodują, że mamy do dyspozycji składnik, dający doskonałe efekty nie tylko  w pielęgnacji skóry suchej  i dojrzałej, ale również wrażliwej i nadmiernie przesuszonej czy uszkodzonej.

Jest to o tyle ważne, że problemy wynikające z nadmiernie przesuszonego naskórka to coraz bardziej uciążliwy kłopot dla wielu osób- a może wynikać zarówno z chorób skóry, takich jak np. AZS, jak też z niewłaściwej pielęgnacji skóry.

W przeciwieństwie do znanych i stosowanych emolientów, działających jedynie krótko po aplikacji- efekt po zastosowaniu ektoiny utrzymuje się kilka, a nawet kilkanaście godzin.

Dzieje się tak dlatego, że ektoina pozostaje w skórze głębiej niż tylko w naskórku. Stopień nawodnienia skóry po zastosowaniu preparatu z ektoiną wzrasta nawet o 40%. Regularne stosowanie ektoiny powoduje, że skóra utrzymuje stabilny poziom nawilżenia, co owocuje jej lepszym wyglądem. Skóra szybciej się regeneruje, obserwuje się wyraźne zmniejszenie rumienia, złuszczania skóry oraz uczucia swędzenia.

Trochę teorii:

Pochodzenie ektoiny

Ektoinę odkryto w 1985 roku w mikroorganizmach, żyjących w słonym jeziorze na egipskiej pustyni Wadi El Natrun. Halofile- bo tak zwą się te mikroorganizmy-są zdolne przeżyć w tak ekstremalnych warunkach. W trakcie badań odkryto, że wytwarzają substancję, którą jest właśnie ektoina.

Przez wiele lat była stosowana w leczeniu suchych oczu, sezonowych objawów alergii, takich jak zaczerwienienie, swędzenie i łzawienie oczu, a także wspomagała powrót do zdrowia po operacji oka.

Wykorzystywano tu głównie jej właściwość wiązania cząsteczek wody, dzięki czemu nawilża skórę, uniemożliwiając lub hamując jej wysuszanie. Wiązanie cząsteczek wody przez ektoinę polega głównie na tworzeniu się tzw. hydrokompleksów ektoinowych, które tworzą swoisty pancerz, chroniący skórę przed nadmierną utratą wody.

Ektoina jest tak skutecznym i długotrwale nawilżającym skłądnikiem, że swoim działaniem przewyższa nawet dobrze znaną fosfatydylocholinę, stabilizującą błonę komórkową. Działanie łagodzące stany zapalne skóry przez ektoinę, jest tak wybitne, że jest ona  rekomendowana do leczenia AZS o umiarkowanym nasileniu.

Ektoina znajduje też zastosowanie jako nowy składnik do pielęgnacji skóry, zyskując popularność ze względu na swoją zdolność do wzmacniania bariery skórnej, zwalczania stanów zapalnych i zmniejszania przebarwień.

Przeprowadzono badania mające na celu sprawdzenie działania ektoiny w różnych stężeniach: 0,3%, 2,0% i 5%.

Grupa testowa- 30 osób w wieku od 18 do 60 lat

Roztwór kontrolny zawierał 0,3%, 2,0% i 5,0% ektoiny z 0,9% chlorkiem sodu.

Na miejsca aplikacji roztworu kontrolnego nałożono plaster.

Wyniki

Reakcję skórną obserwowano po 30 minutach od usunięcia plastra.

Wyniki pokazały, że wśród 30 badanych żadna z 30 próbek o stężeniach 5,0%, 2,0% i 0,3% nie wykazała podejrzanej reakcji, którą oceniono jako negatywną.

Liczba skórnych reakcji niepożądanych stopnia: 0 w każdy m stężeniu.

Ektoina była bezpieczna dla ludzi w stężeniach 0,3-5,0% w 30 przypadkach

test płatkowy.

 

Jak działa ektoina:

  • długotrwale nawilża
  • działa zmiękczająco na skórę
  • poprawia wygląd skóry, wyrównuje koloryt
  • zmniejsza rumień, łuszczenie się skóry
  • redukuje uczucie świądu
  • przyspiesza regenerację skórę
  • po opalaniu wyrównuje poziom wilgoci w skórze

 

Wskazania do stosowania:

  • Skóra odwodniona i przesuszona, świąd
  • Długotrwałe przebywanie na słońcu
  • Skóra dojrzała
  • Podrażnienia i
  • Przebarwienia

 

Zastosowanie:

  • Składnik aktywny do pielęgnacji skóry.
  • Do pielęgnacji skóry dziecięcej,
  • skóry atopowej,
  • produkty przeciwstarzeniowe,
  • ochrona przeciwsłoneczna,
  • produkty do makijażu
  • produkty do pielęgnacji skóry, takich jak kremy do twarzy, żele, serum,
  • filtry przeciwsłoneczne
  • maski
  • kremy łagodzące i gojące

 

INCI: Ectoina

Surowiec ekologiczny, ma certyfikat zatwierdzony przez COSMOS.

Dozowanie: 0,3 - 2,0%

 

Właściwości fizyko-chemiczne:

  • Postać: proszek
  • Kolor: biały do kremowego
  • Zapach: bezwonny          
  • pH (2%)        5.0-8.0
  • Przechowywanie: szczelnie zamknięte, w temperaturze 15-2oC

 

 

Bibliografia:

"Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo, 3rd Edition 2012

http://korea.in-cosmetics.com/__novadocuments/298050?v=636119728806700000

http://biotechnologia.pl/produkty/surowce-kosmetyczne/ectoin,698072?c=100

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki::

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl