Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

ALGA CHLORELLA Superfood i najwięcej chlorofilu

Dostępność:: duża ilość
Cena:: 5,75 zł 5.75
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 4AA4-8542C

Opis

Chlorella to zielona alga rosnąca w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie, składająca się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu. To właśnie temu ostatniemu składnikowi zawdzięcza swój głęboki, zielony kolor, nazwę i właściwości lecznicze.

 

Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, lecz także ze wszystkich roślin (3-5 proc. czystego chlorofilu). Poza chlorofilem, chlorella dostarcza także aminokwasy, cukry, kwasy nukleinowych i witaminy- A, C, witaminy z grupy B, kwas foliowy i wiele innych cennych substancji. Dzięki temu chlorella to jedna z najlepszych substancji spożywczych ułatwiających regenerację i oczyszczenie organizmu.

Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Chlorella ma jeszcze silniejsze działanie niż spirulina i jest jednym z najbardziej kompleksowych źródeł pożywienia na ziemi, co powoduje, że zalicza się ją do „Superfood”, czyli produktów, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze.

Chlorella ma także ciekawy składnik CGF- czynnik wzrostu chlorelli (Chlorella Growth Factor). Czynnik wzrostu chlorelli sprawia, że chlorella  co 20 godzin mnoży się czterokrotnie. Po spożyciu przez człowieka chlorella błyskawicznie przyspiesza tempo regeneracji tkanek m.in. ma wpływ na szybkość gojenia się ran.

Jest składnikiem kosmetycznym, który jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę i niezwykle wartościowy. Dzięki zawartości aminokwasów, witamin i minerałów algi regenerują, przyspieszają gojenie skóry i odmładzają. Nadają skórze świeży koloryt, tonizują ją i powodują obkurczenie naczynek.

Kompleks łatwo przyswajalnych substancji odżywczych wpływa pozytywnie na aktywność enzymów w jądrze komórki oraz na syntezę DNA.

Chlorella jest bardzo szeroko stosowana w salonach SPA, gabinetach kosmetycznych, gabinetach odnowy biologicznej, ale można ja wykorzystać w naszym własnym, domowym spa.

 

Skład:

  • Magnez
  • Cynk
  • Selen
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Potas
  • Sód
  • Miedź
  • Mangan
  • Beta-karoten
  • CGF (czynnik wzrostu chlorelli)
  • Kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT)
  • Kwas alfa-linolowy
  • Kwas gamma-linolowy
  • Polisacharydy
  • Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K1, PP;
  • Pigmenty: chlorofil
  • Białko ogółem - 58.4 g
  • Tłuszcz - 9.3 g
  • Węglowodany - 23.2 g
  • Błonnik - 0.3 g

 

Witaminy

  • Witamina C - 10.4 mg
  • Tiamina – 1.7 mg
  • Ryboflawina – 4.3 mg
  • Niacyna - 23.8 mg
  • Witamina B6  - 1.4 mg
  • Witamina B12 - 0.1 µg
  • Kwas foliowy -  94 µg
  • Witamina A – 51300 IU
  • Witamina E – 1.5 mg
  • Kwas pantotenowy - 1.1

 

Minerały

  • Wapń – 221 mg
  • Żelazo - 130 mg
  • Magnez - 315 mg
  • Fosfor - 895 mg

Jak działa Akga Chlorella:

  •  łagodzi stany zapalne skóry, trądzik, wysypki, źle gojące się rany, egzemy i uszkodzenia skóry;
  •  wykazuje działanie przeciwutleniające
  • poprawia napięcie skóry i stymuluje procesy jej odnowy
  • beta- karoten wspomaga usuwanie uszkodzeń skóry powstałych w wyniku działania UV, hamuje proces starzenia się skóry
  • CGF (czynnik wzrostu chlorelli) odpowiada za poprawę układu odpornościowego i niszczenie wirusów i bakterii, wygaszanie stanów zapalnych
  • wysoka zawartość chlorofilu ma działanie przeciwbakteryjne i przyspiesza proces gojenia się ran
  • zapobiega procesowi przedwczesnego starzenia się skóry poprzez spowolnienie procesu utleniania się komórek i eliminację wolnych rodników
  • naturalny antybiotyk zawarty w chlorelli pomaga w zapobieganiu rozwojowi niektórych bakteri
  • silnie nawilża i regeneruje naskórek

 

Zastosowanie:

  • dodatek do kosmetyków pielęgnujących i oczyszczających (kremy, maseczki)
  • dodatek do kąpieli
  • dodatek do mydeł
  • jako suplement diety (stosowanie jak spirulina)

 

 

Chlorella może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej- jako, że ma niespotykanie dużą zawartość białka - na 100 g przypada aż 58 g, co oznacza, że jest go więcej niż w mięsie (wołowina zawiera 25-30 g białka, a kurczak ok. 24 g). Białko zawarte w chlorelli jest pełnowartościowe- zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w proporcjach niezbędnych dla organizmu ludzkiego, dlatego stanowi bardzo dobrą propozycję dla wegetarian.

Chlorella kompleksowo oczyszcza organizm- w medycynie alternatywnej uważa się ją za doskonałą substancję detoksykującą, oczyszczającą organizm, a przede wszystkim wątrobę.

W 1973 roku japońscy naukowcy poinformowali, iż zażywanie 8 g chlorelli dziennie trzykrotnie zwiększa wydalanie kadmu z kałem i siedmiokrotnie z moczem. Inni naukowcy wykazali, że chlorella pomaga w neutralizowaniu uranu, ołowiu, rtęci i arszeniku.

 

Z ciekawostek, chlorella uważana jest za antidotum na kaca, ale  zadziała tylko wtedy, gdy zostanie przyjęta co najmniej dwie godziny przed alkoholową imprezą.

Chlorella może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów, a badania czeskich i koreańskich naukowców wskazują na jej pozytywne działanie w zapobieganiu rozwojowi raka piersi i raka jelita grubego.

Chlorella wzmacnia także układ odpornościowy. Z badań in vitro i na zwierzętach wynika, że chlorella stymuluje produkcję białych komórek krwi (leukocytów) i komórek NK- Natural Killer – naturalni zabójcy, które zwalczają bakterie i wirusy.

Chlorellę w proszku zaleca się dodawać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów czy domowych ciasteczek. Optymalna dawka to od 3 g (mała łyżeczka) do 5 g (duża łyżka) dziennie.

 

INCI: Chlorella vulgaris

Chlorella - wartość energetyczna - 410 kcal/100g

Właściwości fizyko-chemiczne:

  • Postać: proszek
  • Kolor – intensywne zielony
  • Zapach: charakterystyczny, algowy
  • Rozpuszczalność: nie rozpuszcza się całkowicie w wodzie, tworzy delikatną zawiesinę

 

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.

Opakowanie: woreczki strunowe, algi 30g

Chlorella - przepis na koktajl

Przygotuj 1 łyżeczkę chlorelli, 1 zielone kiwi, 1 plasterek świeżego ananasa ok. 1-2 cm grubości, 1/2 banana, 2 łyżki jagód goji i 250 ml wody. Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze przez minutę do uzyskania smacznego ciemnozielonego koktajlu. Owoce można wymieniać inne ulubione.

Źródła:

1.  Chlorella pyrenoidosa supplementation reduces the risk of anemia, proteinuria and edema in pregnant women - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20013055

2. Antiproliferative effects of carotenoids extracted from Chlorella ellipsoidea and Chlorella vulgaris on human colon cancer cells - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=chlorella+colon+cancer

3. Antineoplastic effects of Chlorella pyrenoidosa in the breast cancer model - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25770318

4. Nutritional supplementation with Chlorella pyrenoidosa for patients with fibromyalgia syndrome: a pilot study - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10815009

5. Wolfe D., Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości, wydawnictwo Vivante

6. Ryan L., Could this ALGAE stop your hangover before it hits? Superfood 'floods the body with detoxifying nutrients and banishes toxins from the liver, www.dailymail.co.uk

7. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killer cell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial) - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/

8. Chon, J.-W., Sung, J.-H., Hwang, E.-J. and Park, Y.-K. (2009), Chlorella Methanol Extract Reduces Lipid Accumulation in and Increases the Number of Apoptotic 3T3-L1 Cells. Annals of the New York Academy of Sciences, 1171: 183–189.

9. Czerpak R., Jabłońska-Tyrpuć A., Pietryczuk A. (2009), Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów. Postępy Fitoterapii, 3, 168-174

10. Noguchi N., Konishi F., Kumamoto S., Maruyama I., Ando Y. Yanagita T. (2013), Beneficial effects of Chlorella on glucose and lipid metabolism in obese rodents on a high-fat diet. Obesity Research & Clinical Practice, 7 (2), 95-105

11. Vecina J.F., Olveira A.G., Araujo T.G., Baggio S.R., Torello C.O., Abdalla Saad M.J., de Souza Queiroz M.L. (2014), Chlorella modulates insulin signaling pathway and prevents high-fat diet-induced insulin resistance in mice. Life Science, 95 (1), 45-52

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl