Wersje językowe

+48 698 972 678                          info@beautyever.pl

EKSTRAKT Z LUKRECJI goi i wybiela

Dostępność:: duża ilość
Cena:: 4,78 zł 4.78
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.40929
Producent: -
Kod produktu: BC73-10963

Opis

Ekstrakt z lukrecji jest składnikiem o silnym działaniu łagodzącym, zalecanym w stanach zapalnych towarzyszących problemom skórnym takim jak dermatozy skórne, egzemy, świąd, torbiele i podrażnienia.

Główny składnik lukrecji - kwas glicyryzynowy - wywołuje efekt podobny do działania kortyzonu – blokuje  aktywność prostaglandyn i leukotrienów, łagodząc stan zapalny skóry. Natomiast dodatek 2%  kwasu glicyzyrynowego do kortykosteroidów istotnie zwiększał ich działanie.

Roztwory ekstraktu z lukrecji rozpuszczalne w poliolach mogą wykazywać dzialanie przeciwtrądzikowe poprzez hamowanie aktywności 5-alfa-reduktazy odpowiedzialnej za regulowanie wydzielania sebum.

W aktualnej wersji Farmakopei ekstrakt jest zalecany jako składnik preparatów do leczenia trądziku i po ekspozycjach słonecznych.

Glicyryzyna zawarta w ekstrakcie z lukrecji ma zdolność wiązania wody i zatrzymywania jej w ustroju, co powoduje, że stanowi niezwykle cenny składnik dla skóry odwodnionej.

Lukrecja za sprawą glabrydyny, jednego z głównych składników ekstraktu, ma silne działanie wybielające poprzez zdolność blokowania enzymu tyrozynazy, odpowiedzialnego za proces melanogenezy. Działanie ekstraktu porównywane jest do efektywności hydrochinonu, przy czym lukrecja nie wywołuje efektu cytotoksycznego.

 Jak działa:

  • Silnie łagodzi stany podrażnieniowe, także po stosowaniu kwasów, retinoidów i dermarollera
  • Łagodzi dermatozy, egzemy, alergie skórne, łuszczycę, atopowe zapalenie skóry
  • Zmniejsza zaczerwienienia podrażnieniowe, posłoneczne i związane z trądzikiem różowatym
  • Przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie -  ma słabe działanie estrogenne 
  • Wybielająco, działanie porównywalne z hydrochinonem  
  • Silny antyoksydant
  • Chroni przed promieniowaniem UV 
  • Zmniejsza wydzielanie sebum

 

Zastosowanie :

  • Łagodzące produkty do twarzy i ciała
  • Jako skuteczny antyoksydant zamiast syntetycznych antyutleniaczy
  • Kremy wybielające
  • Preparaty wyszczuplające i modelujące

 

Trochę teorii:

Ekstrakt z lukrecji  zawiera dużą ilość saponin trójterpenowych – do 15%,  głównie glicyryzynę,  izoflawony, liquirytygeninę i liquirytynę, chalkon izoliquirytygeniny, izoliquirytynę, kumaryny, fitosterole (stigmasterol i beta-sitosterol), cukrowce (mannitol, glukoza, skrobia, sacharoza), garbniki , kwasy (likwirowy, jabłkowy), wit. C, aminokwasy, żywice, sole mineralne.

Słodki smak nadają ekstraktowi  cukrowce oraz glicyryzyna.

Lukrecja działa przeciwzapalnie i łagodząco dzięki zawartości naturalnych sterydów o właściwościach podobnych do kortyzonu – przyjmowana wewnętrznie podnosi ciśnienie krwi i zatrzymuje płyny ustrojowe. 

Bardzo efektywne działanie łagodzące ekstraktu z lukrecji zostało potwierdzone wieloma badaniami.

W jednym a nich - w podwójnej ślepej próbie przeprowadzonej na 2 grupach , liczącej każdorazowo 30 ochotników - obserwowano przez dwa tygodnie wpływ 1% i 2% roztworu ekstraktu z lukrecji na atopowe zapalenie skóry.

Rezultaty pokazały że 2% roztwór był bardzo efektywny w redukowaniu objawów rumienia, obrzęku i świądu, co spowodowało, że badacze uznali jego wysoką przydatność w leczeniu atopowego zapalenia skóry.

Lukrecja wykazuje działanie depigmentacyjne, a to za sprawą glabrydyny - głównego składnika wodnorozpuszczalnej  frakcji ekstraktu. Glabrydyna  ma zdolność blokowania procesu zapalnego i enzymu tyrozynazy, odpowiedzialnego za proces melanogenezy, co  potwierdzono prowadząc badania na kulturach komórek czerniaka.

Działanie ekstraktu porównywane jest do efektywności hydrochinonu, przy czym lukrecja nie wywołuje efektu cytotoksycznego.

W badaniu przeprowadzonym z udziałem grupy 40 kobiet w wieku od 18 do 40 lat badano właściwości wybielające lukrecji. 

Krem zawierający ekstrakt  nakładany był 2 razy dziennie na jedną stronę twarzy i porównywany z placebo nakładane na druga stronę. Badanie trwało 4 tygodnie i wyłączono z niego uczestniczki będące w ciąży , w trakcie terapii hormonalnej i osoby z ostudą. W trakcie kuracji zabronione była opalanie się i solarium, a uczestniczki były zachęcane do używania filtrów przeciwsłonecznych.

W rezultacie 80 % osób biorących udział w badaniu zareagowało bardzo dobrze na kurację kremem z ekstraktem – stan skóry praktycznie nie pozwalał na rozróżnienie miejsc z przebarwieniami przed kuracją a zdrową skórą bez przebarwień. Pozostali pacjenci zareagowali w stopniu dobrym do średniego, przebarwienia zostały usunięte tylko częściowo.

Ekstrakt z lukrecji ma  zdolności antymutagenne, antynowotworowe i hamujące  powstawanie guzów nowotworowych – uczeni podejrzewają, że odpowiadają za to polifenole zawarte w ekstrakcie, które wywołują  indukowaną śmierć komórek nowotworowych.

W innym badaniu sproszkowane kłącze lukrecji ekstrahowano metanolem. Otrzymany ekstrakt testowano na jego aktywność antyoksydacyjną w stężeniu 0,1 %,  0,5 %, 1,0 % i 2 % w formulacji emulsyjnej w porównaniu z  antyutleniaczami syntetycznymi.

Po każdym okresie kontrolnym (2 tygodnie, 1, 2 i 3 miesiące) badano postępującą oksydację jednego ze  składników kremu. Po każdym okresie możliwości antyoksydacyjne ekstraktu z lukrecji były większe aniżeli dwóch innych, syntetycznych antyoksydantów we wszystkich badanych  koncentracjach.

Wyniki te sugerują, że ekstrakt, szczególnie w koncentracjach 0,5% i 1% jest bardzo efektywnym surowcem chroniącym substancje łatwo oksydujące.

Zbadano także zdolność ekstraktu z lukrecji do redukcji tkanki tłuszczowej - jeden z jego składników - kwas glicyretynowy blokuje dehydrogenazę 11-beta hydroksysteroidów ( HSD11B ), dzięki czemu zmniejsza się dostępność kortyzolu dla komórek tłuszczowych, składnika, który uczestniczy w rozmieszczeniu i magazynowaniu tkanki tłuszczowej w organizmie.

Grupa kobiet o normalnym BMI, stosująca krem zawierający 2,5 % kwasu glicyretynowego po miesiącu stosowania zanotowała istotne zmniejszenie grubości tkanki tłuszczowej w obrębie ud, co sugeruje, ekstrakt z lukrecji może być skutecznie użyty do redukcji lokalnie nagromadzonej tkanki tłuszczowej.

Dodatkowo surowiec ma właściwości przeciwzapalne i przyspieszające gojenie.

W badaniu spektroskopowym wykazano, że ekstrakt z lukrecji skutecznie pochłania promieniowanie UV.

Ma działanie przeciwwirusowe  i przeciwnowotworowe, także antybakteryjne w ograniczonym spektrum, a  dzięki zawartości izoflawonów wykazuje słabe działanie estrogenne.

  

Skład: Suchy ekstrakt z korzenia lukrecji - 15% kwasu glicyryzynowego

Pochodzenie: EKSTRAKT POCHODZI OD EUROPEJSKIEGO PRODUCENTA, POSIADA EUROPEJSKI CERTYFIKAT JAKOŚCI Z PRZEZNACZENIEM  DO FARMACJI, KOSMETYKI, PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO.

Zalecane dozowanie: 0,5 – 2 %

Ciężar nasypowy: 0,76 g/ml

Właściwości fizykochemiczne:

  • Kolor - brązowy
  • Zapach – charakterystyczny
  • Postać: drobny proszek, rozpuszczalny w wodzie
  • Gęstość : 0,5 g / cm3

 

Przechowywanie: w temp. 5-20oC

 

Bibliografia :

  1. http://tinyurl.com/ytnulp
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ool=pubmed_docsum
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16437747?dopt=Abstract
  4. htthttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14730371?dopt=Abstract
  5. http://www.nwww.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15894038
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14730371?dopt=Abstract
  7. http://www.scf-online.com/english/38_e/naturalactives38_e.htm

 

 

 

 

 

 

Opinie o produkcie (2)

2 grudnia 2013

Dodałam do toniku laktobionowego. Efekty widoczne już po 2 dniach - nawilżona skóra, bez podrażnień i bez tzw. suchych skórek. Polecam:)

11 stycznia 2019

Ekstrakt z lukrecji barwi nieco sera i toniki (ma brązowy kolor) i niezbyt przyjemnie pachnie, ale warto go stosować. Sprawdził się na cerze tłustej, przy jego stosowaniu skóra nie świeci się w ciągu dnia i zmniejsza się ilość zaskórników.

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl