EKSTRAKT Z GUARANY na cellulit i obrzęki
Opis
Paulinia guarana (Paullinia cupana) znana pod nazwami cierniopląt, osmęta brazylijska lub po prostu guarana została odkryta przez niemieckiego botanika Paulliniego. Nazwa botaniczna guarany pochodzi od jego nazwiska a nazwa potoczna od nazwy plemienia Guarani,na którego terenie została znaleziona.
Jako surowiec do produkcji guarany służą nasiona ciernioplątu, zawierające nawet do 7% naturalnej kofeiny.
Suche ekstrakty z nasion guarany są standaryzowane na zawartość kofeiny około 8%.
Guarana jest znana jako stymulant i roślina energetyzująca a jej właściwości kosmetyczne wynikają z wysokiego udziału guaraniny i alkaloidów, teobrominy i teofiliny, adeniny, terpenów, tanin, skrobi, tłuszczów oraz flawonoidów i saponin, które działają synergistycznie wobec kofeiny.
Naukowcy nie są do końca zgodni, czy kofeina i guaranina to te same substancje, ale uważa się, że guaranina to związana chemicznie postać kofeiny, najprawdopodobniej przez taniny lub fenole.
Składniki te nadają guaranie właściwości termogeniczne, prowadzące do pobudzenia lipolizy, powodującej rozpad tłuszczy do produktów metabolizowanych w tkankach. Guarana zapobiega lipogenezie czyli procesowi ponownego gromadzenia się tłuszczu w adipocytach poprzez hamowanie enzymu fosfolipazy, która katalizuje hydrolityczny rozkład fosfolipidów i przy zwiększonej absorpcji tlenu przyspiesza przemiane substratów tłuszczowych w energię.
Metabolity kofeiny odpowiadają za jej końcowe działanie:
- Paraksantyna odpowiada za wzrost lipolizy, uwalniającej glicerol i wolne kwasy tłuszczowe do krwi jako źródeł energii
- Teobromina to wazodylatator zwiększający ilość tlenu i składników odżywczych dostarczanych do tkanek, przyspiesza procesy kataboliczne, zwiększając zapotrzebowanie na tlen.
Charakterystyczne dla guarany jest to, że wchłania się dużo wolniej i jej działanie jest bardziej stabilne niż kofeiny. Połączenie w jednym kosmetyku guarany z kofeiną gwarantuje przynajmniej dwukrotnie dłuższe działanie.
Bardzo dobrze udokumentowane są również właściwości antybakteryjne guarany.
Przeprowadzono badanie wobec Trichoderma viride, Penicillium cyclopium, Escherichia coli, Pseudomonas fluorescens i Bacillus cereus, które dowodzi, że guarana może być stosowana jako naturalny konserwant w produktach kosmetycznych, farmaceutycznych i żywnościowych.
Ponadto posiada ona właściwości antyoksydacyjne.
Jako diuretyk usuwa obrzęki poprzez zwiększone działanie.
Zwiększa energię komórek w mieszkach włosowych, dzięki czemu wpływa stymulująco na porost włosów.
Działanie:
- antycelulitowo - zapobiega tworzeniu adipocytów i zwiększania ich wielkości
- wyszczuplająco - pobudza rozkład tkanki tłuszczowej i zapobiega gromadzeniu sie nowej
- stymuluje przepływ limfy, co zapobiega obrzękom i zapobiega poczatkom cellulitu
- uelastycznia pozbawioną sprężystości , zwiotczałą skóra
- antyoksydacyjnie
Zastosowanie:
- preparaty ujedrniające
- balsamy wyszczuplające i antycelullitowe
- żele przeciwko obrzękom (oczy)
- sera do modelowania twarzy (policzki, podbródek)
Skład: Guarana seed dry extract ≥ 8% caffeine
Ciężar nasypowy: 0.54g/ml
Rekomendowane dozowanie: 3-5%
Właściwości fizykochemiczne:
- brązowy, drobny proszek
- charakterystyczny zapach
- rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie:
• w temperaturze pokojowej
• chronić przed wilgocią