Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

L-KARNOZYNA odwraca proces starzenia

Składniki aktywne
12.9
PLN
L-KARNOZYNA odwraca proces starzenia
Cena: 12,90 zł
Cena netto: 10,49 zł
szt. Zyskujesz 5 pkt [?]

L-karnozyna – odwraca proces starzenia

L-karnozyna jest peptydem, złożonym z dwóch aminokwasów - alaniny i histydyny. Ze względu na małą cząsteczkę ma duży potencjał kosmetyczny. Najbardziej znana jest ze swoich właściwości antyutleniajacych, przeciwdziałających glikacji, zdolności buforowania odczynu pH, zdolności chelatujacych metale ciężkie, w szczególności jony miedzi.

Najbardziej interesującą właściwością karnozyny w odniesieniu do jej przydatności w pielęgnacji skóry jest jej zdolność do zapobiegania glikacji białek.

Glikacja białek polega na nieenzymatycznym tworzeniu połączeń krzyżowych pomiędzy białkami i cukrami. Karnozyna zapobiega tworzeniu się grup karbonylowych, chroniąc komórki. W bardzo wysokich koncentracjach może nawet odwracać aldehydowo-białkowe połączenia krzyżowe, naprawiając uszkodzenia.

Pod wpływem glikozylacji rośnie liczba wiązań krzyżowych między cząsteczkami kolagenu, co sprawia, że zwiększa się sztywność włókien kolagenowych, zmniejsza się ich rozpuszczalność oraz podatność na trawienie enzymatyczne, co utrudnia regenerację włókien kolagenowych. Powstają kompleksy białkowo-cukrowe zwane AGE.

Procesy naprawcze usuwające skutki glikozylacji postępują w miarę starzenia się organizmu coraz mniej efektywnie.

Powoduje to, że tkanki stają się więc coraz bardziej wysycone przez AGE, struktury kolagenowe stają się spłaszczone, pojawiają się  obwisy i zmarszczki.

Dobroczynne  działania L-karnozyny polega na łączeniu się ze zdenaturowanymi strukturami AGE i doprowadzaniu do ich rozkładu.

Karnozyna jest także antyoksydantem - działa synergistycznie z witaminą E w redukcji uszkodzeń DNA komórki, wywołanych stresem oksydacyjnym.

Ma zdolność chelatowania jonów metali, co jest także związane z jej antyoksydacyjnymi właściwościami.

Dodatkowo karnozyna ma działanie odmładzające poprzez ułatwianie enzymom proteolitycznym degradacji uszkodzonych komórek.

Ostatnią fazę życia dzielących się komórek nazywamy senescencją. Karnozyna ma niezwykłe właściwości odmładzania komórek zbliżających się do senescencji, wydłużając ich okres życia.

Nauka wychodzi z założenia, że komórki mogą się dzielić tylko określoną ilość razy – jest to tzw. efekt Hayflicka. Okazuje się, że im więcej karnozyny znajduje się w komórkach, tym dłuższy będzie odstęp między podziałami i tym dłuższe może być życie komórki - potwierdziły badania wskazując na skuteczność karnozyny w wydłużaniu życia komórki o około 10%.

Zawsze uważano, że procesu starzenia nie można odwrócić – tymczasem choć brzmi to nieprawdopodobnie, potrafi to zdziałać karnozyna.

 

Jak działa L-karnozyna:

  • ma zdolność odmładzania komórek i włókien kolagenowych
  • wydłuża życie komórek
  • zapobiega glikacji kolagenu, co zapobiega utracie elastyczności  skóry i powstania zmarszczek
  • antyoksydacyjnie
  • chroni DNA komórki i chromosomy przed stresem oksydacyjnym akumulującym się z wiekiem
  • poprawia koloryt skóry
  • chelatuje metale ciężkie

 

Zastosowanie:

  • w serach i kremach przeciwstarzeniowych
  • w preparatach do skóry z objawami utraty elastyczności i zmarszczkami
  • prewencyjnie przed ekspozycja słoneczną
  • do kremów, także gotowych kosmetyków jako antyoksydant

 

Skład: L-Carnosine

Zalecane stężenie: 0,1 – 1% 

Ciężar nasypowy: 0,64 g/ml

Właściwości fizyczne:

  • biały, drobny proszek
  • bez zapachu
  • rozpuszczalny w wodzie 20g/l w temp. 25oC
  • wykazuje synergię w połączeniach z witamina E, selenem, kwasem alfa-lionowym i antyoksydantami ogólnie

 

Przechowywanie: w lodówce, szczelnie zamknięte

 

Bibliografia:

  • http://www.benbest.com/nutrceut/carnosine.html
  • www.smartskincare.com
  • www.antiagingtopics.com/the-use-of-anti-glycation-agent-carnosine-in-anti- aging-topical-skin-care-products
  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/.../pdf/immunology00096-0107.pdf
  • Leibovitz. G (1989): The biochemical powers of carnosine. Muscular Development 26(10): 19-20.
  • Parkhouse, W.; McKenzi, D. et al (1985). Buffering capacity of deproteinazed human vastus lateralis muscle. Journal Applied Physiology 1985; 58:14-17. 

Opinie o produkcie (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Sklep internetowy Shoper.pl