FAQ

WSZYSTKO O

DERMA ROLLERZE FAQ

zobacz..

Newsletter

HYDROKSYETYLOCELULOZA o wysokiej lepkości

Emulgatory
5.85
PLN
HYDROKSYETYLOCELULOZA o wysokiej lepkości
Celuloza.jpg
  • nowość
Cena:: 5,85 zł
Cena netto: 4,76 zł
szt. Zyskujesz 0 pkt [?]

Hydroksyetyloceluloza o wysokiej lepkości.

 

Hydroksyetyloceluloza  tworzy na powierzchni skóry cienką, elastyczną , niewyczuwalną warstwę , która nie wnika w  warstwę rogową skóry , ale skutecznie ja ochrania.

Stosowana we wszelkiego rodzaju produktach przeznaczonych do pielęgnacji ciała, włosów, past do zębów, a także kosmetyków dekoracyjnych.

 

Celuloza służy do zagęszczanie roztworu- dzieje się tak poprzez wzajemne przenikanie i splątywanie się dużych cząsteczek celulozy, czego rezultatem jest wzrost lepkości roztworu.

Hydroksyetyloceluloza zawarta w kosmetyku powoduje tworzenie stabilnego filmu na skórze, który zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka, wpływa na trwałość kosmetyku oraz nadaje mu przyjemne odczucia aplikacyjne.

 

Celuloza i jej pochodne wpisują się w modny obecnie trend „ECO” – są pochodzenia naturalnego, roślinnego i mogą być stosowane w kosmetykach ekologicznych. W tej samej grupie, co celuloza i jej pochodne, są też śluzy, alginiany oraz kwas hialuronowy.

 

W kosmetyce stosuje się hydroksycelulozę w postaci mikrokryształków  o wymiarach 20 - 150 nm, które w wodzie tworzą  struktury żelowe. Celuloza jest także często stosowana ze względu na  jej właściwości stabilizujące emulsję czy przeciwdziałające rozwarstwianiu się stałych i ciekłych surowców w  masie.

Hydroksyetyloceluloza jest pochodną celulozy,  rozpuszczalną w wodzie, wykazującą odczyn obojętny. W maseczkach i pastach do zębów tworzy strukturę żelu, natomiast w szamponach i kremach jest regulatorem lepkości.

 

Surowiec powstaje w wyniku reakcji celulozy i tlenku etylenu. Jest  niejonowym zagęstnikiem hydrofilowym. Lepkość otrzymanego roztworu zależy jedynie od stężenia zagęstnika w układzie. Hydroksyetyloceluloza jest stabilna w szerokim zakresie pH, niewrażliwa na jony metali wielowartościowych.

 

Jak działa hydroksyetyloceluloza:

W połączeniu z fazą wodną o odpowiedniej temperaturze tworzy klarowny przezroczysty żel. Dobrze współpracuje z olejkami eterycznymi czy środkami powierzchniowo czynnymi (jak np. detergenty) może więc służyć jako zagęstnik szamponów i żeli do mycia.

 

Funkcja w kosmetyku

  • Modyfikator reologii (zmienia konsystencję) -zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu, dzięki czemu wpływa także na stabilność piany.
  • Ułatwia tworzenie kosmetyku, substancja żelująca
  • Zagęstnik zwiększający lepkość kosmetyku
  • Nie działa komedogennie, polecana jako składnik kremów do twarzy, żeli, serów 

 

Zastosowanie:

  • Substancja konsystencjotwórcza
  • Regulator lepkości
  • Stabilizator formuły
  • Stabilizator emulsji 
  • Stabilizator piany
  • Substancja filmotwórcza

 

INCI: Hydroxyethylcellulose

Zalecana koncentracja: 0,5-4%.

Właściwości fizykochemiczne:

  • Postać: proszek
  • Kolor: biały do kremowego
  • Zapach: słaby
  • Gęstość: 1,4g/ml

 

Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, w suchym i chłodnym miejscu.

 

Bibliografia:

  • M. Molski: Chemia piękna. Warszawa. Wydawnictwo Naukowe PWN. 2009
  • E. Fink: Kosmetyka. Przewodnik po substancjach czynnych i pomocniczych. Wrocław. MedPharm Polska. 2007
  • M.C. Martini: Kosmetologia i farmakologia skóry. Warszawa. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. 2007
  • S. Jurkowska: Surowce kosmetyczne. Dąbrowa Górnicza. Ośrodek Informatyczno-Badawczy „Ekoprzem” Sp. z o. o.. 2006
  • Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo,  3 -a edycja 2012

Opinie o produkcie (0)

Submit

Współpraca z blogerkami kosmetycznymi

Zapraszamy do współpracy blogerki    więcej...      

 

 

Wersje językowe

Koszyk

produktów:: 0

wartość:: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Bezpłatna wysyłka

BEZPŁATNA WYSYŁKA 

OD 299 PLN

zobacz..

Certyfikat

Opinie klientów

OPINIE

KLIENTÓW

 

Sklep internetowy Shoper.pl